Wykonanie
Składniki:2
jajka2 szklanki
napoju sojowego niesłodzonego Alpro*1,5 szklanki
mąki1 „chlust”
olejuszczypta
soli400g
białego sera (wybrałam półtłusty mielony)kilka łyżek
napoju sojowego niesłodzonego Alpro1,5 łyżki
cukru cynamonowegorodzynki„rozbełtaj”
jajka z 2 szklankami
napoju sojowegododaj
mąkę i szczyptę
soli, dokładnie wymieszaj (najwygodniej przy pomocy miksera lub trzepaczki)dodaj
olej i ponownie wymieszaj, odstaw na ok 10 minutzagotuj szklankę
wody, zalej nią
rodzynki i odstaw na czas, gdy będziesz przygotowywać
serser rozgnieć na głębokim talerzy widelcem, dodaj 2-3 łyżki
napoju sojowego, żeby masa była mniej „zbita”dodaj
cukier cynamonowy, wymieszajodcedź
rodzynki o dodaj do
sera, wymieszajrozgrzej patelnię teflonową i natrzyj
olejem (np. przy pomocy ręcznika papierowego)nalej porcję ciasta i rozprowadź na dnie patelnisą różne szkoły – niektórzy smażą na małym ogniu, ja zawsze na dużym ;) jak ciasto podeschnie na patelni, przerzuć naleśnik na drugą stronę (najwygodniej przy pomocy
łopatkismaż jeszcze chwilę aż się zrumieni, przełóż na talerzpowtarzaj powyższe punkty aż skończy Ci się ciasto :) na gotowe naleśniki nakładaj masę
serową, zwijaj je w rulonik, albo składaj w trójkątySmacznego! :)*wolę
napój sojowy, ponieważ naleśniki są lżejsze niż przy
krowim mleku…Ingredients:2 eggs2 cups of unsweetened soy
drink Alpro*1,5 cups of
flour1 „splash” of oilpinch of salt400g
curd cheesea few tbsp of unsweetened soy
drink Alpro1 , 5 tbsp of cinnamon sugarraisins1 cup of watermix eggs with 2 cups of soy
drinkadd
flour and salt and mix together well (using hand mixer makes it easier)add oil and mix again, leave aside for about 10 minutesboil a cup of water,
pour on raisins and leave for the
time you’ll be preparing cheese
massmash cheese using a fork, add 2-3 spoons of so
drink, so the
mass won’t be too denseadd cinnamon sugar, mixstrain the raisins and add them to cheese, mix againheat the pan,
wipe with paper towel saoked with oil
pour a portion of pancake batter and distribute all over the panthey are many ways to
make pancakes – some fry them on a low heat, some (like me ;) on a big heatwhen pancake batter on the pan dry, turn it over (using a spatula)fry a bit
more until it get a little brown color, transfer to a
platerepeat the steps above until you run out of batterspread cheese on pancakes, roll them or fold them and eat ;)Bon appetit! :)*I prefer using soy
drink, because pancakes are lighter
than when I use cow milk