Wykonanie
W końcu udało mi się znaleźć odpowiednie, co ja mówię, najlepsze (!) ciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podczas gotowania. Polecam z czystym sumieniem.
'ciasto na pierogi'Składniki: (na 40 sztuk dużych pierogów)* 3 szklanki
mąki (przesianej)* 3/4 - 1 szklanki wrzątku* 1
jajko (rozm. L)* 3/4 łyżeczki
soli* 1 łyżeczka
olejuWszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić gładkie ciasto (na najwolniejszych obrotach).Metoda ręczna:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać
sól,
jajko i
olej. Powoli dolewać wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć.Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując
mąką, na grubość ok. 2mm. Wycinać z ciasta krążki, nadziewać ulubionymi dodatkami i skleić.Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!Mój sposób na mrożenie pierogów.Pierogi zamrażam na "płasko", czyli surowe pierogi kładę na tacy i w takiej postaci zamrażam, min 2h w zamrażalce. Jeśli pierogi będą zamrożone, można podzielić na porcje i wrzucić do torebeczek/pojemników. Zamrożone w ten sposób pierogi nie posklejają się.