ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi - najlepsze, jak mrozić pierogi?

Ciasto na pierogi - najlepsze, jak mrozić pierogi?

nazwa

Składniki

Wykonanie

W końcu udało mi się znaleźć odpowiednie, co ja mówię, najlepsze (!) ciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podczas gotowania. Polecam z czystym sumieniem.
'ciasto na pierogi'
Składniki: (na 40 sztuk dużych pierogów)
* 3 szklanki mąki (przesianej)
* 3/4 - 1 szklanki wrzątku
* 1 jajko (rozm. L)
* 3/4 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić gładkie ciasto (na najwolniejszych obrotach).
Metoda ręczna: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, jajko i olej. Powoli dolewać wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok. 2mm. Wycinać z ciasta krążki, nadziewać ulubionymi dodatkami i skleić.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Mój sposób na mrożenie pierogów.
Pierogi zamrażam na "płasko", czyli surowe pierogi kładę na tacy i w takiej postaci zamrażam, min 2h w zamrażalce. Jeśli pierogi będą zamrożone, można podzielić na porcje i wrzucić do torebeczek/pojemników. Zamrożone w ten sposób pierogi nie posklejają się.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/01/ciasto-na-pierogi-najlepsze.html