Wykonanie
Wątróbka (koszmar z dzieciństwa!) w takim wydaniu jest zaskakująco smaczna :)Liver (childhood nightmare!) is pretty tasty this way :)Składniki (na 6 porcji):250g kurzych
wątróbek1
czerwona cebula1
marchewka2 ząbki
czosnku100g
pieczarek2 gałązki świeżego
rozmarynu1 łyżeczka nasion fenkuła0,5 łyżeczka
płatków chilli2 plastry
wędzonego boczkuoliwa1x400g puszka
soczewicy2 łyżki puree
pomidorowego3 łyżki
octu balsamicznego1
kostka rosołowa z
kurczaka480g spaghetti
parmezan (do podania)opcjonalnie: kilka gałązek
natki pietruszkiwątróbki umieśc na kilka minut w misce z
wodąobierz
cebulę,
marchewkę i
czosnek, umieść w malakserze z
pieczarkami, listkami
rozmarynu, nasionami fenkuła,
chilli i łodyżkami
natki (jeśli jej używasz), miksuj pulsacyjnie aż będą dokładnie rozdrobnionepokrój drobno
boczek i umieść na dużej patelni na średnim ogniu wraz z „chlustem”
oliwydodaj zmiksowane warzywa i podsmażaj ok 15 minut lub do momentu aż zmiękną, mieszaj co jakiś czas i, jeśli uznasz za stosowne, dodawaj po trochu
wody, żeby szybciej zmiękłyodcedź
wątróbki, umieść w malakserze i miksuj pulsacyjnie aż będą drobno posiekaneużywając szpatułki „zeskrob” rozdrobnione
wątróbki na patelnię z warzywami, podsmażaj rozprowadzając
wątróbkę przez kilka minutodcedź i dodaj
soczewicę, a także puree
pomidorowe i
ocetrozkrusz i dodaj
kostkę rosołową i 700ml wrzącej
wodyzmniejsz ogień i gotuj przez 40minutjeśli używasz
natkę, posiekaj drobno listki ok 15 minut przed końcem gotowaniaugotuj
makaron w dużym garnku w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź pozostawiając szklankę
wodu z gotowaniadopraw sos, przełóż do niego
makaron i delikatnie wymieszaj, bo spaghetti pokryło się sosem – jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę
wody z gotowania
makaronuposyp posiekaną
natką pietruszki i tartym
parmezanem, delikatnie wymieszaj i podajSmacznego! :)*jeśli masz rosół z
kurczaka, dodaj go zamiast
wody – uzyskasz w ten sposób jeszcze lepszy smak**Nie dodałam
natki pietruszki, ponieważ B jej nie lubi :/ Zdjęcie byłoby o wiele ładniejsze z odrobiną zieleni.. ;)…Ingredients (serves 6):250g chicken livers1 red onion1 carrot2 cloves of garlic100g button mushrooms2 springs of fresh rosemary1 tsp fennel seeds0,5 tsp
chilli flakes2 rashers of smoked streaky bacon
olive oil1x400g tin of lentils2 tbsp tomato puree3 tbsp balsamic vinegar1 chicken stock cube480g dried spaghetti
parmesan cheese (to
serve)optional: a few springs of fresh flat-leaf parsleysoak the livers in a bowl of water for a few minutespeal onion, carrot and garlic,
than pulse in a food processor with the mushrooms, rosemary leaves, fennel seeds,
chilli and parsley stalks (if using), until finely choppedfinely slice bacon and put it into a large pan on a medium heat with a good lug of oiladd the pulsed mixture from the processor to the pan and cook for around 15 minutes, or until softened, stirring occasionally and adding a splash of water to help it along, if neededdrain the chicken livers, then pulse in the food processor until finely choppeduse a spatula to scrape them into the veg pan, then fry and break up for a couple of minutesdrain and add the lentils, followed by the tomato puree and vinegarcrumble in the stock cube and add 700ml of boiling water*reduce to a low heat and simmer gently for 40 minuteswith 15 minutes to go, finely chop the parsley leaves (if using)cook the pasta in a large pan of boiling salted water according to packet instructions, then drain, reserving a cupful of cooking waterseason the sauce to perfection, then tip in the pasta and toss together, loosening with a splash of cooking water, if needed.sprinkle over the chopped parsley, finely grate over a little
Parmesan, toss and
serveBon appetit! :)*if you’ve got any leftover chicken stock, use that here instead to add great extra flavour**I didn’t use parsley, ’cause B doesn’t like it :/ The picture would look so much better with a bit of green.. ;)
Powyższy przepis pochodzi z książki Jamie Oliver „Save with Jamie”. Jeszcze nie ma polskiej wersji językowej, dlatego przetłumaczyłam go sama, najlepiej jak potrafiłam ;)A to mój egzemplarz książki :)…The recipe above comes from the new Jamie Oliver’s book „Save with Jamie”. There is no Polish edition yet, so I’ve translated it the best way I could ;)And this is my copy of Jamie’s book :)