ßßß Cookit - przepis na Bolognese z kurzych wątróbek (Jamie Oliver) / Chicken liver bolognese

Bolognese z kurzych wątróbek (Jamie Oliver) / Chicken liver bolognese

nazwa

Wykonanie

Wątróbka (koszmar z dzieciństwa!) w takim wydaniu jest zaskakująco smaczna :)
Liver (childhood nightmare!) is pretty tasty this way :)
Składniki (na 6 porcji):
250g kurzych wątróbek
1 czerwona cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
100g pieczarek
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka nasion fenkuła
0,5 łyżeczka płatków chilli
2 plastry wędzonego boczku
oliwa
1x400g puszka soczewicy
2 łyżki puree pomidorowego
3 łyżki octu balsamicznego
1 kostka rosołowa z kurczaka
480g spaghetti
parmezan (do podania)
opcjonalnie: kilka gałązek natki pietruszki
wątróbki umieśc na kilka minut w misce z wodą
obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umieść w malakserze z pieczarkami, listkami rozmarynu, nasionami fenkuła, chilli i łodyżkami natki (jeśli jej używasz), miksuj pulsacyjnie aż będą dokładnie rozdrobnione
pokrój drobno boczek i umieść na dużej patelni na średnim ogniu wraz z „chlustem” oliwy
dodaj zmiksowane warzywa i podsmażaj ok 15 minut lub do momentu aż zmiękną, mieszaj co jakiś czas i, jeśli uznasz za stosowne, dodawaj po trochu wody, żeby szybciej zmiękły
odcedź wątróbki, umieść w malakserze i miksuj pulsacyjnie aż będą drobno posiekane
używając szpatułki „zeskrob” rozdrobnione wątróbki na patelnię z warzywami, podsmażaj rozprowadzając wątróbkę przez kilka minut
odcedź i dodaj soczewicę, a także puree pomidorowe i ocet
rozkrusz i dodaj kostkę rosołową i 700ml wrzącej wody
zmniejsz ogień i gotuj przez 40minutjeśli używasz natkę, posiekaj drobno listki ok 15 minut przed końcem gotowania
ugotuj makaron w dużym garnku w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź pozostawiając szklankę wodu z gotowania
dopraw sos, przełóż do niego makaron i delikatnie wymieszaj, bo spaghetti pokryło się sosem – jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu
posyp posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, delikatnie wymieszaj i podaj
Smacznego! :)
*jeśli masz rosół z kurczaka, dodaj go zamiast wody – uzyskasz w ten sposób jeszcze lepszy smak
**Nie dodałam natki pietruszki, ponieważ B jej nie lubi :/ Zdjęcie byłoby o wiele ładniejsze z odrobiną zieleni.. ;)

Ingredients (serves 6):
250g chicken livers
1 red onion
1 carrot
2 cloves of garlic
100g button mushrooms
2 springs of fresh rosemary
1 tsp fennel seeds
0,5 tsp chilli flakes
2 rashers of smoked streaky bacon
olive oil
1x400g tin of lentils
2 tbsp tomato puree
3 tbsp balsamic vinegar
1 chicken stock cube
480g dried spaghetti
parmesan cheese (to serve)
optional: a few springs of fresh flat-leaf parsley
soak the livers in a bowl of water for a few minutes
peal onion, carrot and garlic, than pulse in a food processor with the mushrooms, rosemary leaves, fennel seeds, chilli and parsley stalks (if using), until finely chopped
finely slice bacon and put it into a large pan on a medium heat with a good lug of oil
add the pulsed mixture from the processor to the pan and cook for around 15 minutes, or until softened, stirring occasionally and adding a splash of water to help it along, if needed
drain the chicken livers, then pulse in the food processor until finely chopped
use a spatula to scrape them into the veg pan, then fry and break up for a couple of minutes
drain and add the lentils, followed by the tomato puree and vinegar
crumble in the stock cube and add 700ml of boiling water*
reduce to a low heat and simmer gently for 40 minutes
with 15 minutes to go, finely chop the parsley leaves (if using)
cook the pasta in a large pan of boiling salted water according to packet instructions, then drain, reserving a cupful of cooking water
season the sauce to perfection, then tip in the pasta and toss together, loosening with a splash of cooking water, if needed.
sprinkle over the chopped parsley, finely grate over a little Parmesan, toss and serve
Bon appetit! :)
*if you’ve got any leftover chicken stock, use that here instead to add great extra flavour
**I didn’t use parsley, ’cause B doesn’t like it :/ The picture would look so much better with a bit of green.. ;)
Powyższy przepis pochodzi z książki Jamie Oliver „Save with Jamie”. Jeszcze nie ma polskiej wersji językowej, dlatego przetłumaczyłam go sama, najlepiej jak potrafiłam ;)
A to mój egzemplarz książki :)

The recipe above comes from the new Jamie Oliver’s book „Save with Jamie”. There is no Polish edition yet, so I’ve translated it the best way I could ;)
And this is my copy of Jamie’s book :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/11/07/bolognese-z-kurzych-watrobek