Wykonanie
Składniki:*na sos- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 puszka
pomidorów bez skórki- 1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina- ok. 100g
wędzonego boczku- 1
marchewka- szczypta
papryczki chili-
sól i
pieprz*dodatkowo- 2
polędwiczki wieprzowe- ok. 8 plastrów
boczku lub
szynki- 1/2 pęczka
natki pietruszki- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki
oliwy- 100g
sera typu
parmezan-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną
cebulą, zmiażdżonym
czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy
wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy
pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chili.2.
Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami
czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone
polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.3. Każdy kawałek
mięsa przyprawiamy
solą i
pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze
boczku, posypujemy mieszanką
pietruszki i
czosnku oraz kładziemy kawałek
sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż
mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z
ziemniakami lub
ryżem.