Wykonanie
Biała
papryka, o lekko goryczkowym posmaku, faszerowana risotto z chorizo,
szynką surową wędzoną,
porem,
parmezanem i
koperkiem. Wzbogacona duszoną na
oliwie z oliwek szynką wieprzową z
rozmarynem i
chilli. Wszystko zapiekane na
sosie pomidorowym doprawionym
octem balsamicznym,
czosnkiem i świeżym
rozmarynem.10 białych
paprykkubek
ryżu3
kubki wody1
por100 g chorizo100 g
szynki surowej wędzonej400 g świeżej
szynki7 łyżek
parmezanugarść
natki pietruszkigarść
koperku1 puszka
pomidorów krojonychświeży
rozmaryn2 łyżki
octu balsamicznego1 ząbek
czosnkusólświeże
chilli1
cebula biała-
Papryki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.- Świeżą
szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek. W trakcie smażenia doprawiamy
solą, świeżym
rozmarynem i
chilli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę białą
cebulę. Smażymy tak długo, aż
cebula zmięknie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.- Chorizo i
szynkę surową wędzoną kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni z
oliwą. Po chwilę dokładamy pokrojony w paseczki
por. Doprawiamy małą szczyptą
soli i dusimy chwilę.- Po chwili na patelnię z chorizo wsypujemy
ryż i pozwalamy mu się pokryć
oliwą. Kiedy
ryż będzie lśniący zalewamy go pierwszym
kubkiem wody, zostawiamy na małym ogniu i czekamy aż
woda odparuje. Kiedy
woda odparuje wlewamy kolejny kubek
wody i ponownie czekamy do odparowania. W razie konieczności (jeżeli
ryż nie będzie miękki) dolewamy kolejną porcję
wody. Pod koniec gotowania wsypujemy do
ryżu 5 łyżek startego
parmezanu. Wszystko dokładanie mieszamy i dokładamy do usmażonej
szynki z
rozmarynem.- Siekamy
pietruszkę i
koperek i dodajemy do nadzienia. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.- Na dno brytfanki do zapiekania wylewamy
pomidory wraz z
sokiem. Doprawiamy je
octem balsamicznym, szczyptą
soli i startym
czosnkiem. Dokładnie mieszamy.- Przekrojone na pół
papryki faszerujemy nadzieniem i układamy na
sosie pomidorowym farszem do góry. Kiedy wszystkie
papryki będą wypełnione posypujemy je 2 łyżkami
parmezanu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na około 20 - 25 minut.Smacznego:)