ßßß Cookit - przepis na ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM

ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM

nazwa

Wykonanie

Smaczna i pożywna zupa. Szczególnie teraz warto ją gotować, gdyż papryka ( mam na myśli tą u nas, krajową, polską) jest najtańsza lub rośnie sobie na grządkach, tak jak przykładowo u mnie.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :
4 skrzydełka kurze
4 strąki papryki (ok. 60 dag)
20 dag marchewki
2 cebule (ok. 15 dag)
1 ząb czosnku
1 duży pomidor (ok.35 dag)
1 łyżka masła lub oleju
½ szklanki ryżu
½ szklanki śmietany
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz, papryka mielona słodka do smaku
papryczka chili (niekoniecznie)
ok. 3 litry wody
Wykonanie :
Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchewkę kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.
Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy. W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.
Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/ZUPA-PAPRYKOWA-Z-RYZEM.html