Wykonanie
Smaczna i pożywna zupa. Szczególnie teraz warto ją gotować, gdyż
papryka ( mam na myśli tą u nas,
krajową, polską) jest najtańsza lub rośnie sobie na grządkach, tak jak przykładowo u mnie.Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :4 skrzydełka kurze4
strąki papryki (ok. 60 dag)20 dag
marchewki2
cebule (ok. 15 dag)1 ząb
czosnku1 duży
pomidor (ok.35 dag)1 łyżka
masła lub
oleju½ szklanki
ryżu½ szklanki
śmietanyposiekana
natka pietruszkisól,
pieprz,
papryka mielona słodka do smaku
papryczka chili (niekoniecznie)ok. 3 litry
wodyWykonanie :Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy
wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Marchewkę kroimy w póltalarki,
cebulę siekamy,
czosnek przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z
solą.
Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy. W rondlu rozgrzewamy
masło lub
olej, wrzucamy
paprykę,
marchewkę i
cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż
papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem
ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki
pomidora przecieramy na sitku do
wywaru.Do rondla z warzywami dajemy
czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z
ryżem. Dajemy
sól,
pieprz, mieloną
paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż
ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami
śmietany, posiekaną
natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami
papryczki chili.