Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU .Składniki:2 szt.bakłażanów2 szt.średnich cebul3-4 szt. czosnkupuszka pomidorówszklanka pasty pomidorowej2 torebki naturalnego ryżugarść natki pietruszkiparmezanoreganosól,pieprzBakłażany umyłam i przekroiłam na półUsunęłam miąższWydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut.Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku.Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów.Posypałam go oregano,pieprzem i solą.Wlałam pomidory i sos pomidorowy.Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu.Wsypałam je do farszu.Wszystko wymieszałam.Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów.Na wierzch posypałam je parmezanem.Piekłam w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.Podlałam je odrobiną wody.Smacznego!