ßßß Cookit - przepis na FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU

FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU

nazwa

Wykonanie

Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.
Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.
Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.
A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU .
Składniki:
2 szt.bakłażanów
2 szt.średnich cebul
3-4 szt. czosnku
puszka pomidorów
szklanka pasty pomidorowej
2 torebki naturalnego ryżu
garść natki pietruszki
parmezan
oregano
sól,pieprz
Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół
Usunęłam miąższ
Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut.
Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku.
Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów.
Posypałam go oregano,pieprzem i solą.
Wlałam pomidory i sos pomidorowy.
Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu.
Wsypałam je do farszu.
Wszystko wymieszałam.
Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów.
Na wierzch posypałam je parmezanem.
Piekłam w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podlałam je odrobiną wody.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/faszerowane-bakazany-po-prowansalsku.html