Wykonanie
Cześć :)Pogoda dzisiaj barowa. U mnie od rana leje. Chcąc poczuć się lepiej wczoraj postanowiłam przyrządzić dzisiaj na obiad risotto z
bakłażanami, które czekały, aby je jakoś wykorzystać. Takim sposobem zrobiłam kolejny włoski obiad w tym tygodniu. Pierwszy raz robiłam risotto, trochę się bałam, bo legendy jakie wokół niego krążą nie są zbyt fajne. Muszę przyznać, że wyszło mi całkiem nieźle :) jak na pierwszy raz uważam moje risotto za udane :)
Składniki (na 3 porcje):1 i 1/3 szklanki
ryżu do risotto (Arborio)1 średnia
cebula5 ząbków
czosnku2 średnie
bakłażany2 łyżki
masła1 l
bulionu warzywnegoposiekana
natka pietruszki do posypania na talerzu
parmezan (starty)
oliwa z oliweksólpieprzBulion warzywny przygotowałam z litra
wody i
kostki rosołowej z Thermomixa, można spokojnie zrobić na zwykłej
kostce rosołowej.
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, posypujemy
solą i wrzucamy na durszlak, aby wypuścił
soki. Będzie wtedy mnie gorzki. Następie osuszamy go ręcznikami papierowymi i wrzucamy na patelkę z
oliwą. Ja dałam jej "na oko", w każdym razie musi jej być sporo (jakieś 5-6 łyżek).W drugim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę
masła z dwoma łyżkami
oliwy. Dodajemy drobno posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, tak aby się zeszkliły. Wsypujemy
ryż i mieszamy. Wlewamy jedną
nalewkę bulionu warzywnego. Mieszamy aż
ryż wchłonie całość płynu, dolewamy kolejną i kolejną
nalewkę, aż
ryż będzie al dente. Następnie wrzucamy
bakłażany,
parmezan, łyżkę
masła. Mieszamy i odstawiamy z gazu. Nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną
natką pietruszki.Jeśli chodzi o
parmezan, to również dodałam go "na oko", jeśli chcecie jedynie czuć smak
sera wystarczy dać do trochę, a jeśli chcecie aby risotto ciągnęło się to trzeba wsypać ok. 100 g. i dobrze wymieszać.Polecam
ryż z firmy Kupiec, jest bardzo dobry :)