Wykonanie
Bardzo lubię potrawy wegetariańskie. Szczególnie takie, gdzie znajdę
cukinię,
pomidory,
bakłażana. Taka jest ta zapiekanka. Smaczku dodaje też
natka pietruszki. Przepis znalazłam na jednym z blogów, na których najczęściej szukam inspiracji. Polecam to danie nie tylko ze wzglądu na walory smakowe i zapachowe, ale też dla walorów odżywczych. Smacznego!SKŁADNIKI
bakłażanśrednia
cukiniapół
cebulidwa duże
pomidoryząbek
czosnkusłoiczek
koncentratu pomidorowegoszklanka
wody100 g
ryżusólpieprzser zółtyoliwaWYKONANIE
Pomidory sparzyć. Usunąć skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokroić.
Cukinię i
bakłażana pokroić w dużą kostkę.Pokrojoną drobno
cebulę zeszklić na
oliwie. Dodać
czosnek, pokrojony w plasterki. po minucie dodać
bakłażana i podsmażać 3-4 minuty. Po tym czase dodajemy suchy
ryż. Całośc podsmażamy minutę, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia.Do
bakłażana i
ryzu dodajemy
koncentrat pomidorowy . Mieszamy. doprawiamy do smaku.Po chwili dodajemy
cukinię,
pomidory. Mieszamy wszystko dokładnie.Po kilku minutach przekładamy wszystko do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywą i zapiekamy całość w piekarniku, przez pół godziny w 200 stopniach.Po upłynięciu 30 minut, posypujemy zapiekankę tartym
serem. Pieczemy pod przykryciem przez kwadrans.