Wykonanie
UDKA Z KURCZAKA Z
RYŻEM I WARZYWAMID anie to miałam okazję poznać u mojej koleżanki, ale była to wersja pierwotna i przeze mnie zmodyfikowana, a więc wyjściowo były to pałki z
kurczaka zapiekane z
ryżem i zalewą
ketchupową. Smakowało, ale od razu pokorciło mnie, aby wprowadzić zmiany, trochę ulepszyć, a przede wszystkim wyeliminować ten
ketchup. Zobaczcie sami co powstało :)
SKŁADNIKI:4
udka z kurczaka,3
cebule, ( u mnie dwie białe i jedna czerwona),2 szklanki sypkiego
ryżu długoziarnistego,
olej,
przyprawa do kurczaka ( u mnie niezmiennie KAMIS Złocista - po prostu do takiego typu dań to moja ulubiona),3
papryki (najlepiej każda innego koloru),2 puszki
pomidorów (krojone),1 szklanka
wody bądź
bulionu,
pieprz,
sól,
chilli,4 ząbki
czosnku,blacha do pieczenia (taka na ciasto standardowe),
WYKONANIE:
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, natłuszczamy (
olejem) i przyprawiamy do smaku
przyprawą złocistą,
solą pieprzem. Można już teraz zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
czosnek i posypać
mięso. Następnie odstawiamy na około 30 minut najlepiej do lodówki, aby wszystkie
przyprawy "przeszły".
Cebulę kroimy w krążki, a
paprykę w niezbyt grube paski.Na blachę wylewamy cienką warstwę
oleju, kolejno całą powierzchnię przykrywamy krążkami
cebuli (można kolory pomieszać). Na to wysypujemy
ryż, następnie kładziemy obok siebie
udka z kurczaka, w tym samym czasie najlepiej w misce obok mieszamy
pomidory z puszki z
wodą bądź
bulionem. Zalewamy tym
kurczaka - powinien być przykryty ( patrzmy też trochę na oko jeśli chodzi o proporcje - u mnie wystarczyły 2 puszki
pomidorów i 1 szklanka
wody). Tak zatopionego
kurczaka posypujemy
chilli, pozostałą
cebulą oraz na wierch
papryką.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym 180-200C około 1h15min ( warto dostosować do wagi udek - wiadomo 1kg
kurczaka - 1h w piekarniku).I ot cała zabawa!SMACZNEGO !!!