Wykonanie
Ostatni tydzien spędziłam na pomaganiu
młodej mamie w gotowaniu, przewijaniu, odbijaniu i spacerowaniu. Było wspaniale, no bo jak mogło nie być skoro można było pocałować 3-tygodniowe stópki i "porozmawiać" z cudnym 16-miesięczniakiem. A ponieważ Pela zaproponowała wspaniałą akcję . danie z mojego nowego nabytku książkowego "Meals in minutes" było wprost idealne (no, nie licząc tego, że matka karmiąca nie jadła bo ze względu na okropne kolki jest na ścisłej diecie).Potrawa, zatytułowana przez Ainsley'a Harriota "Acapulco chicken" jest z tych jednogarnkowych, a do tego są tam już warzywa, więc odpada przygotowywanie sałatki. No chyba, że mamy troszkę czasu to wtedy można podać
sałatę. Według Ainsleya czas przygotowywania tej potrway to 10 minut, a gotowanie 30. Mi jednak udało zrobić się to danie znacznie szybciej. Dodam tylko, że Ainsley podaj
kurczaka posypanego "tortilla
chips", ja jednak z tego zrezygnowałam.Danie bardzo sycące, więc nie trzeba podawać zupy.
Składniki:
olej roślinny8
udek z kurczaka, bez kości i skóru pokrojonych w kawałki (dałam 2 1/2 piersi)1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
chilli (można dać mniej, bo jest dośc ostre)400 g
pomidorów z puszki w kawałkach175 ml
bulionu (nie dałam)400 g
fasolki kidney z puszki, odsączonej1/2 łyżeczki
oreganosól,
pieprznatka pietruszki do posypaniapodawać z
ryżem lub
makaronem razowym (osobiście bardziej smakowało mi z
ryżem)Wykonanie:Rozgrzać
olej na głebokiej patelni, dodać
kurczaka,
cebulę pokrojoną w plasterki, rozgnieciony
czosnek, i smażyć przez około 5 minut, ąz się zezłoci. Dodać
chilli, podsmażyć przez 30 sekund, następnie dodać
pomidory,
fasolkę,
bulion (jeśli dajemy), doprawić
solą i
pieprzem, zagotować i dusić pod przykryciem 20 minut (jeśli dajmy piersi a nie udka wystarczy 10 minut).W
między czasie ugotować
ryż lub
makaron. Gotowy ryż/
makaron przełożyć na talerz i polać
kurczakiem z sosem. Posypać
natką z
pietruszki. Można ewentualnie polać łyżką
śmietany.
/wydrukuj przepis/