Wykonanie
Zupa pomidorowa wraz z rosołem to chyba najczęściej spotykane zupy na polskim
stole. A jednak nie jest to
banalna zupa, go można ją zrobić na wiele sposobów, otrzymując ciekawe i smaczne efekty. Nie pozwólmy by zwykła pomidorówka była
banalna. Ta zupka przypadnie do gustu tym, którzy lubią widzieć składniki pływające w zupie, choć na krem można ją również przerobić. Przepis nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z książki "
Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły", a ponieważ zupka jest wyzwaniem we wspólnym gotowaniu, to inne wersje pomidorowej możecie zobaczyć u: Mopsika,
Maggie, Dobromiły, Bartoldzika, Mirabelki, Panny Malwinny, Martynosi, Peli . Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate .puszka
fasoli (u mnie biała); można oczywiście ugotować
suchą fasolę2
cebule, posiekane3 ząbki
czosnku, posiekane400 g
pomidorów z puszki lub świeżych bez skórkiświeże
oregano lub 3-4 łyżeczki suszonego1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegook. 0,8-1 litra
bulionu120 g
suszonych pomidorów2 łyżki posiekanej
natki pietruszki (można zastąpić
kolendrą, jeśli ktoś lubi)
sól,
pieprz2 łyżki
żółtego sera, najlepiej o
ostrym smaku (pominęłam)
makaron (ok. 90g), ugotować
olej do smażenia
Suszone pomidory zalewamy wrzącą
wodą i zostawiamy, aż
woda dojdzie do temperatury pokojowej, odcedzamy.Rozgrzać
olej na patelni, przysmażyć
cebulę, następnie dodać
czosnek, po minucie dodać
pomidory pokrojone w kawałki,
suszone pomidory pokrojone na kawałki,
koncentrat pomidorowy. Smażymy, dodajemy
oregano. Gdy
pomidory się nieco rozpadną, przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy
bulionem, dodajemy
fasolę.Gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.W osobnym garnku gotujemy
makaron, odcedzamy, dodajemy do ugotowanej zupy. Zupę można przed podaniem posypać na talerzu
startym serem i posypać
natką pietruszki.