Wykonanie
29 sierpnia 2014Składniki:(Na 2-4 porcję)2 saszetki
kaszy gryczanej (200g.)1 polędwiczka wieprzowa(0k.500g)
sól,
pieprzmąka do obtoczenia
mięsaolej do smażenia
Sos grzybowy:300g.
grzybów leśnych(
prawdziwki ,podgrzybki ,
kurki.Poza sezonem można użyć mrożonych,uprzednio podgotowanych)1 duża
cebula350 ml.
śmietany jogurtowej 10%+1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie:
Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli.
Mięso umyć,oczyścić z błonek ,pokroić w plastry,rozbić delikatnie dłońmi.Kotleciki oprószyć
sola i
pieprzem z obu stron,obtoczyć w
mące ,smażyć na rumiano.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać,umyć ,pokroić w plastry.Zalać
wodą gotować ok 30 min.W tym czasie
cebulę pokroić w małą kostkę ,zeszklić na
maśle.Z
grzybów odlać
wodę,zalać ponownie dodać
cebulkę ,oraz
przyprawy ,zagotować.
Śmietanę połączyć z
mąką oraz paroma łyżkami gorącego sosu,przelać do garnka,wymieszać.Dusić chwilkę do zgęstnięcia.Na talerz wyłożyć porcję
kaszy oraz kotleciki z
polędwiczki.Danie obficie polać gorącym
sosem grzybowym.SmacznegoPost navigation← Danie jest lekko słodkie z wyczuwalnym
jabłkowym smakiem.
Mięso pieczone w cydrze staje się delikatne i mięciutkie.Zdrowy ,smaczny dodatek o lekko maślanym smaku który sprawdzi do
pieczonych mięs lub
sosów.Danie samo w sobie sprawdzi się także dla wegetaian używając
masła roślinnego. →