ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z polędwiczką w sosie grzybowym

Kasza gryczana z polędwiczką w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

29 sierpnia 2014
Składniki:
(Na 2-4 porcję)
2 saszetki kaszy gryczanej (200g.)
1 polędwiczka wieprzowa(0k.500g)
sól,pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Sos grzybowy:
300g. grzybów leśnych(prawdziwki ,podgrzybki ,kurki.Poza sezonem można użyć mrożonych,uprzednio podgotowanych)
1 duża cebula
350 ml. śmietany jogurtowej 10%+1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz
masło do smażenia
Przygotowanie:
Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mięso umyć,oczyścić z błonek ,pokroić w plastry,rozbić delikatnie dłońmi.
Kotleciki oprószyć sola i pieprzem z obu stron,obtoczyć w mące ,smażyć na rumiano.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać,umyć ,pokroić w plastry.
Zalać wodą gotować ok 30 min.
W tym czasie cebulę pokroić w małą kostkę ,zeszklić na maśle.
Z grzybów odlać wodę,zalać ponownie dodać cebulkę ,oraz przyprawy ,zagotować.
Śmietanę połączyć z mąką oraz paroma łyżkami gorącego sosu,przelać do garnka,wymieszać.
Dusić chwilkę do zgęstnięcia.
Na talerz wyłożyć porcję kaszy oraz kotleciki z polędwiczki.Danie obficie polać gorącym sosem grzybowym.
Smacznego
Post navigation
← Danie jest lekko słodkie z wyczuwalnym jabłkowym smakiem.Mięso pieczone w cydrze staje się delikatne i mięciutkie.
Zdrowy ,smaczny dodatek o lekko maślanym smaku który sprawdzi do pieczonych mięs lub sosów.Danie samo w sobie sprawdzi się także dla wegetaian używając masła roślinnego. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/wszystkie-smaki-w-tym-daniu-nie-zwykle-do-siebie-pasuja-sos-ze-swiezych-lesnych-grzybowcenione-delikatne-mieso-wieprzowe-oraz-zdrowa-kasza-polecam-bo-na-prawde-warto-sprobowac