Wykonanie
Dawno nie robiłam bitek. Zatęskniłam i wczoraj upichciłam:)
Składniki:kotlety (ilość wedle uznania)1
cebula (u mnie jedna, nieduża, na dwa kotlety)
mąka do posypiania + 1 płaska łyżeczka do zagęszczenia sosu1 łyżeczka z kopką
śmietanyłyżka
masłasólpieprz1/2 łyżeczki otartej
bazyliiMięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i cienko rozbijamy tłuczkiem (jak na
schabowe)Rozbite
mięso oprószamy
mąką z obu stron
Cebulę obieramy i drobno kroimyRozgrzewamy
olej na patelni i smażymy
mięso bardzo krótko (po ok. 1 min. z każdej strony)Gotujemy
wodę w czajniku i wrzącą dolewamy do
mięsa w takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną
cebulę i łyżkę
masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut
Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę
śmietany i dodajemy
mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę sosu
spod mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy sprężynką. Zagotowujemy chwilę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.Zjadłam z frytkami i marynowaną
papryką . Popijałam kompotem z
jabłek :)
Smacznego:)