ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam bitek. Zatęskniłam i wczoraj upichciłam:)
Składniki:
kotlety (ilość wedle uznania)
1 cebula (u mnie jedna, nieduża, na dwa kotlety)
mąka do posypiania + 1 płaska łyżeczka do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka z kopką śmietany
łyżka masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki otartej bazylii
Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i cienko rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe)
Rozbite mięso oprószamy mąką z obu stron
Cebulę obieramy i drobno kroimy
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso bardzo krótko (po ok. 1 min. z każdej strony)
Gotujemy wodę w czajniku i wrzącą dolewamy do mięsa w takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut
Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę sosu spod mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy sprężynką. Zagotowujemy chwilę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Zjadłam z frytkami i marynowaną papryką . Popijałam kompotem z jabłek :)
Smacznego:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/bitki-wieprzowe.html