ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE PIEROGI WIGILIJNE

ZAPIEKANE PIEROGI WIGILIJNE

nazwa

Wykonanie

Co roku pewnie większość z Was zachodzi w głowę co zrobić z resztkami po świętach, prawda? Ja znalazłam sposób na "zużycie" wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami. Osobiście nie znoszę grzybów, a kapusta w pierogach też mnie nie przekonuje, dlatego bardzo chciałam jakoś je poprawić. I udało się :) Do tego stopnia się udało, że nawet mój Brat trochę zjadł :) A On na codzień toleruje pierogi jedynie z białym serem - na słodko. To jest też opcja na zużycie resztek pieczonych mięs jeżli takowe przygotowaliście na święta. U mnie padło na gotowe "skwarki", czyli pokrojony w paseczki wędzony boczek, bo to akurat było w lodówce ;) Przepis mam ze Świata Kobiety, prawdopodobnie to był zeszłoroczny listopadowy numer, ale nie jestem pewna, bo mam tylko jedną kartkę wyciągniętą z gazety, reszta poszła na makulaturę ;) Aha, i wszystko smażyłam na oleju rzepakowym, bo Mama kupuje go tylko do karpia na święta i sporo zostaje, więc wykorzystałam. Na zdjęciach jest tylko połowa, reszta została na jutro.
składniki:
- 3 cebule
- 3 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- szklanka śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
- sól i pieprz
- skrawki mięsa
Posiekać jedną cebulę, zeszklić na połowie masła, zasmażyć mąką. Rozprowadzić bulionem i śmietaną. Zagotować. Dodać ser i mieszać, aż się roztopi. Sos przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na maśle resztę cebuli i pokrojone mięso. Ewentualnie przyprawić. Pierogi ułożyć w żaroodpornej formie, przełożyć mięsem z cebulą, polać sosem i zapiec (u mnie ok. 30 minut w 180°C).
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/12/Zapiekane-pierogi-wigilijne.html