Wykonanie
Pyszny obiad bo
mięso z dodatkiem
grzybów - takie danie zawsze mi smakuje.
Kurki już się kończą więc trzeba wykorzystywać je
póki są.
składniki:4 niezbyt grube kotlety ze
schabu środkowego, bez kości1/2 - 3/4 kg
kurek1
cebula2 łyżki
masła1 - 2 łyżki
oleju2 łyżki
mąki pszennejew. 1 łyżeczka
mąki kukurydzianej4 łyżki
śmietany 22%,do smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania: Kotlety lekko rozklepałam, oprószyłam z obu stron
solą i
pieprzem, obtoczyłam lekko w
mące pszennej.
Grzyby oczyściłam, większe pokroiłam. Na patelni rozgrzałam
olej, obsmażyłam kotlety do zrumienienia z obu stron, przełożyłam na talerz a na patelnię dodałam
masło. Podsmażyłam posiekaną w kosteczkę
cebulę, dodałam
grzyby, smażymy ok. 5 min. aby
grzyby zmiękły. Następnie dodałam
śmietanę, doprawiłam
solą i
pieprzem. Sos powinien po chwili zgęstnieć, ale jeśli
grzyby puszczą dużo
wody to możemy go zagęścić
mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie zimnej
wody.Do sosu włożyłam obsmażone kotlety i dusiłam całość 5 - 10 min. Podałam z
pure z
ziemniaków i
marchewki, posypując całość posiekaną
natką pietruszki i
szczypiorkiem.