ßßß Cookit - przepis na Schab duszony z kurkami

Schab duszony z kurkami

nazwa

Wykonanie

Pyszny obiad bo mięso z dodatkiem grzybów - takie danie zawsze mi smakuje. Kurki już się kończą więc trzeba wykorzystywać je póki są.
składniki:
4 niezbyt grube kotlety ze schabu środkowego, bez kości
1/2 - 3/4 kg kurek
1 cebula
2 łyżki masła
1 - 2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
ew. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
4 łyżki śmietany 22%,
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Kotlety lekko rozklepałam, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem, obtoczyłam lekko w mące pszennej. Grzyby oczyściłam, większe pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, obsmażyłam kotlety do zrumienienia z obu stron, przełożyłam na talerz a na patelnię dodałam masło. Podsmażyłam posiekaną w kosteczkę cebulę, dodałam grzyby, smażymy ok. 5 min. aby grzyby zmiękły. Następnie dodałam śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem. Sos powinien po chwili zgęstnieć, ale jeśli grzyby puszczą dużo wody to możemy go zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
Do sosu włożyłam obsmażone kotlety i dusiłam całość 5 - 10 min. Podałam z pure z ziemniaków i marchewki, posypując całość posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/schab-duszony-z-kurkami.html