ßßß Cookit - przepis na Schabowy faszerowany leśnymi grzybami w sosie własnym

Schabowy faszerowany leśnymi grzybami w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-1 kg miękkiego schabu
-pół kg prawdziwków, podgrzybków lub kozaków
-1 cebula
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-mąka
-olej, masło
Wykonanie:
Kotlety kroimy w 1 cm plastry, rozbijamy cienko ale nie można porobić dziur w mięsie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto, dodajemy wyciśnięty czosnek.
Grzyby jeśli są świeże czyścimy, płuczemy kroimy drobno , a mrożone trzeba wcześniej wyciągnąć i też wypłukać.
Pokrojone grzyby dodajemy do cebulki, smażymy razem ok. 15 min ciągle mieszając. Można dodać 2 łyżki bułki tartej.
Rozbite kotlety opruszamy solą i pierzem, na środek kładziemy farsz. Najpierw zawijamy boki, potem rolujemy. Spinamy wykałaczką.
Z wierzchu też solimy i obtaczamy w mące. Smażmy na silnie rozgrzanym oleju z każdej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki masła, chwilę podgrzewamy, podlewamy wodą do połowy, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po 20 minutach obracamy, jeśli jest mało wody to podlewamy znowu, zależy ile sosu potrzebujemy. Dusimy następne 20 minut. Jeśli są twarde trzymamy dłużej w piekarniku.
Tak naprawdę wszystko zależy od mięsa jakie kupimy.
Sos doprawiamy do smaku solą pieprzem, zageszczamy mąka i śmietaną.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2019/01/03/schabowy-faszerowany-lesnymi-grzybami-w-sosie-wlasnym