Wykonanie
Składniki:-1 kg miękkiego
schabu-pół kg
prawdziwków, podgrzybków lub kozaków-1
cebula-ząbek
czosnku-
sól,
pieprz-
mąka-
olej,
masłoWykonanie:Kotlety kroimy w 1 cm plastry, rozbijamy cienko ale nie można porobić dziur w
mięsie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto, dodajemy wyciśnięty
czosnek.
Grzyby jeśli są świeże czyścimy, płuczemy kroimy drobno , a mrożone trzeba wcześniej wyciągnąć i też wypłukać.Pokrojone
grzyby dodajemy do
cebulki, smażymy razem ok. 15 min ciągle mieszając. Można dodać 2 łyżki
bułki tartej.Rozbite kotlety opruszamy
solą i pierzem, na środek kładziemy farsz. Najpierw zawijamy boki,
potem rolujemy. Spinamy wykałaczką.Z wierzchu też solimy i obtaczamy w
mące. Smażmy na silnie rozgrzanym
oleju z każdej strony.Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki
masła, chwilę podgrzewamy, podlewamy
wodą do połowy, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 20 minutach obracamy, jeśli jest mało
wody to podlewamy znowu, zależy ile sosu potrzebujemy. Dusimy następne 20 minut. Jeśli są twarde trzymamy dłużej w piekarniku.Tak naprawdę wszystko zależy od
mięsa jakie kupimy.Sos doprawiamy do smaku
solą pieprzem, zageszczamy
mąka i
śmietaną.