ßßß Cookit - przepis na Zraz zawijany z wędzoną śliwką w środku podany z kaszą gryczaną w otoczeniu morza śliwkowego sosu...

Zraz zawijany z wędzoną śliwką w środku podany z kaszą gryczaną w otoczeniu morza śliwkowego sosu...

nazwa

Wykonanie

Tak tradycyjnie i po polsku mi wyszło a dodatkowo kasza kupiona w Bogutyn Młynie, nie taka z torebeczki, więc i gotowana tradycyjnie - trochę na gazie, resztę pod kołderką :)
Składniki dla 4 osób:
1/2 kg wołowiny (ona się chyba zrazówka nazywa?)
2 cebule
szklanka wędzonych śliwek
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju do smażenia
szklanka śmietany
Wołowinę po umyciu i wytarciu pokroić na 4 plastry, rozbić je cieniutko, posolić, popieprzyć, ułożyć na każdym po 2-3 śliwki i zawinąć zraziki (można się wspomóc nitką lub wykałaczkami, mi się jakoś udało bez wspomagania). Obtoczyć mięsko delikatnie w mące i usmażyć ze wszystkich stron. Zrazy przełożyć do rondla, dorzucić pokrojoną cebulę, resztę śliwek, zalać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę albo dłużej, wszystko zależy od jakości mięsa. Jak już zrazy będą miękkie, wyjąć je na talerzyk, do sosu dolać śmietanę i zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać najlepiej z kaszą gryczaną, jutro dowiecie się dlaczego jest taka zdrowa :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/01/zraz-zawijany-z-wedzona-sliwka-w-srodku.html