Wykonanie
11 października 2013
Składniki:2 filety z tilapii (u mnie mrożone , każdy po ok. 100 g )2 długie cienkie
marchewki1
pietruszka1
por bez liści1/2
selera1 kolorowa
papryka ( czerwono-zielona)
mąka pszenna + 1 łyżka400 ml wody+ 1 łyżka1 kostka
bulionu warzywnego2 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegosól ,
pieprzPrzygotowanie:Warzywa oczyszczamy,
pietruszkę i
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach,
marchewki i
por kroimy w cienki plasterki,
paprykę kroimy w drobną kostkę.W garnku zagotowujemy
wodę z
bulionem,dodajemy warzywa.Rozmrożoną
rybę kroimy w małą kostkę,obsypujemy obficie
mąką,mieszamy.Smażymy na odrobinie
oleju posypując
solą i
pieprzem cytrynowym do zarumienienia.Przekładamy zawartość patelni do garnka.
Mąkę łączymy ze
śmietaną,łyżką
wody,
cytryny,
pieprzem,
chili i
curry-dolewamy łyżkę gorącego
wywaru z garnka,energicznie mieszamy,przelewamy do sosu.Gotujemy do zmięknięcia warzyw i zgęstnięcia sosy na wolnym ogniu,co jakiś czas mieszając.Sos możemy podać dowolnie do
chleba ,
ziemniaków czy
kaszy gryczanej ja podałam z kopytkami.SmacznegoPost navigation← Coraz bliżej do świąt aż naszła mnie ochota na
rybne galaretki , z warzywami w koncentracie i
serem żółtym . Do tego odrobinka
octu i można zajadać . Pyszności :)
Ryby już były to teraz czas na soczysty
filet z indyka , z aromatycznym czerwonym farszem z chrupiącymi kawałkami
orzechów . Rarytas na świąteczny stół :) →