ßßß
Składniki:2 filety z tilapii (u mnie mrożone , każdy po ok. 100 g )2 długie cienkie marchewki1 pietruszka1 por bez liści1/2 selera1 kolorowa papryka ( czerwono-zielona)mąka pszenna + 1 łyżka400 ml wody+ 1 łyżka1 kostka bulionu warzywnego2 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka soku z cytryny1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowegosól , pieprz
Przygotowanie:Warzywa oczyszczamy,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach,marchewki i por kroimy w cienki plasterki,paprykę kroimy w drobną kostkę.W garnku zagotowujemy wodę z bulionem,dodajemy warzywa.Rozmrożoną rybę kroimy w małą kostkę,obsypujemy obficie mąką,mieszamy.Smażymy na odrobinie oleju posypując solą i pieprzem cytrynowym do zarumienienia.Przekładamy zawartość patelni do garnka.Mąkę łączymy ze śmietaną,łyżką wody,cytryny,pieprzem,chili i curry-dolewamy łyżkę gorącego wywaru z garnka,energicznie mieszamy,przelewamy do sosu.Gotujemy do zmięknięcia warzyw i zgęstnięcia sosy na wolnym ogniu,co jakiś czas mieszając.Sos możemy podać dowolnie do chleba , ziemniaków czy kaszy gryczanej ja podałam z kopytkami.SmacznegoPost navigation← Coraz bliżej do świąt aż naszła mnie ochota na rybne galaretki , z warzywami w koncentracie i serem żółtym . Do tego odrobinka octu i można zajadać . Pyszności :)Ryby już były to teraz czas na soczysty filet z indyka , z aromatycznym czerwonym farszem z chrupiącymi kawałkami orzechów . Rarytas na świąteczny stół :) →