Wykonanie
Jednym z naszych ulubionych tradycyjnych wigilijnych dań jest
ryba po grecku. Odkąd pamiętamy gości ona na naszym
stole, kiedyś przygotowana przez babcię, dzisiaj przez nas. Zresztą w całym tym świątecznym rozgardiaszu, jedną z najprzyjemniejszych czynności jest właśnie wielopokoleniowe gotowanie. U nas każdy ma swoje potrawy, które przygotowuje i w kuchni panuje niezły tłok. A jak jest u Was?
Składniki:- filety z
pstrąga- pół
pora- duża
cebula-
papryka- 2
marchewki- 2
pietruszki- 1/4
selera- 1/3 kartonu
pomidorów-
sól-
pieprz- kucharek-
cytrynaSposób przygotowania:1.
Pora,
cebulę i
paprykę drobno kroimy.
Marchewki,
pietruszki i
selera trzemy na tarce.2. Następnie wszystkie warzywa smażymy na
oliwie,
potem dusimy przez około 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy
pomidory, kucharek ,
sól i
pieprz.
3. W międzyczasie przyprawiamy
solą i
pieprzem rybę. Polewamy
sokiem z cytryny, obtaczamy w
mące i smażymy.
4. Na koniec wkładamy
rybę do naczynia żaroodpornego i polewamy ją sosem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na 10 minut(możecie też od razu podać na stół).Smacznego!