Krem dyniowo-serowy na mleku

nazwa

Wykonanie

5 października 2014
Składniki:
1kg.miąższu z dyni
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200g.serka topionego kremowego(2 bloczki)
1 l.mleka+woda
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól,pieprz
oliwa z oliwek
Papier do pieczenia
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
prażone pestki słonecznika
Przygotowanie:
Miąższ z dyni kroimy w kostkę,cebulę obieramy kroimy w czwórki.
piekarnik nagrzewamy do 18st.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy dynię z cebulą,skrapiamy oliwą.
Pieczemy 30 min ww między czasie warzywa przekręcamy na drugą stronę.
Ziemniaki,marchew i pietruszkę obieramy,myjemy,kroimy w mniejsze kawałki,wkładamy do garnka,zalewamy mlekiem.Gotujemy do miękkości warzyw.
Upieczoną dynię z cebulą oraz serkami topionymi dodajemy do zupy,dolewamy wody ,tyle by zakrywała warzywa,doprawiamy.
Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków.
Zupę zdejmujemy z gazu,miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy gorący z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami słonecznika.
Do kremu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Słonecznik możemy zastąpić grzankami.
Smacznego
Post navigation
← Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o śmietankowym smaku z dodatkiem rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając śmietanę z miski :)
Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej porze roku :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/gestyaromatycznysyty-i-rozgrzewajacy-krem-z-dyni-smakuje-wysmienicie-moja-corka-byla-nim-zachwycona