ßßß Cookit - przepis na Dyniowa zupa krem, a ten kolor - cudo:-)

Dyniowa zupa krem, a ten kolor - cudo:-)

nazwa

Wykonanie

Zupa, którą postanowiłam spisać to podpatrzona zupa mojej mamy:-)
Dyniowa zupa ma cudowny kolor, świetnie smakuje, choć za każdym razem wydaje mi się, że nieco inaczej. Pewnie to kwestia odmian dyni, czy ilości poszczególnych przypraw, soku z cytryny, ale przecież to nie apteka i dobrze, bo dzięki temu zupa się nie nudzi:-) Dlatego tym bardziej zachęcam do spróbowania!
Zupa krem z dyni
Składniki:
- około 2 l rosołu (odkładam ugotowaną marchew)
- 3-4 szt. ziemniaków
- 1 szt. dyni (ok. 2 kg)
- 2-3 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- świeży imbir (starty wielkości ok. 1 cm, ewentualnie w proszku
+/- pół łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (świeżo starta lub w proszku +/- 1/3
łyżeczki)
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Nagrzewam piekarnik do ok. 200 C.
2. Dynię myję, przekrawam na pół i oczyszczam środek z pestek, następnie wstawiam tak oczyszczoną dynię do
piekarnika na około 25-30 minut.
Robię tak, aby później można było ją łatwiej obierać:-)
3. W międzyczasie myję ziemniaki, obieram, kroję w kostkę.
4. Dynię wyjmuję z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
5. Do tej porcji zupy zużywam połowę dyni.
6. Pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki daję do rosołu i razem gotuję do miękkości.
7. Marchew, którą zostawiłam z rosołu też kroje i dodaję do zupy, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie.
8. Całość miksuję i doprawiam do smaku sokiem z cytryny, startym imbirem, gałką muszkatołową, solą
i pieprzem.
Nie podaję ile soku z cytryny, chodzi o złamanie smaku, wszystko według uznania naszego podniebienia:-)
9. Na koniec dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną zupą, całość mieszam.
I... gotowe, można podawać.
Zupę krem z dyni „posypuję” grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Uwaga - co z drugą połową dyni?:-)
Co do tej drugiej połowy dyni jaka mi zostaje, pokrojoną w kostkę gotuję w niewielkiej ilości wody, delikatnie doprawionej solą i pieprzem, miksuję i albo daje do pojemnika i zamrażam albo przekładam do słoika i pasteryzuję. W ten sposób mam bazę na zupę w późniejszym czasie;-) np. zimą.
Smacznego
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/dyniowa.html