Wykonanie
Zupa, którą postanowiłam spisać to podpatrzona zupa mojej mamy:-)Dyniowa zupa ma cudowny kolor, świetnie smakuje, choć za każdym razem wydaje mi się, że nieco inaczej. Pewnie to kwestia odmian dyni, czy ilości poszczególnych przypraw,
soku z cytryny, ale przecież to nie apteka i dobrze, bo dzięki temu zupa się nie nudzi:-) Dlatego tym bardziej zachęcam do spróbowania!Zupa krem z dyniSkładniki:- około 2 l rosołu (odkładam ugotowaną
marchew)- 3-4 szt.
ziemniaków- 1 szt. dyni (ok. 2 kg)- 2-3 łyżki
śmietany-
sok z cytryny- świeży
imbir (starty wielkości ok. 1 cm, ewentualnie w proszku+/- pół łyżeczki)-
gałka muszkatołowa (świeżo starta lub w proszku +/- 1/3łyżeczki)-
sól,
pieprzWykonanie:1. Nagrzewam piekarnik do ok. 200 C.2.
Dynię myję, przekrawam na pół i oczyszczam środek z pestek, następnie wstawiam tak oczyszczoną
dynię dopiekarnika na około 25-30 minut.Robię tak, aby później można było ją łatwiej obierać:-)3. W międzyczasie myję
ziemniaki, obieram, kroję w kostkę.4.
Dynię wyjmuję z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę.5. Do tej porcji zupy zużywam połowę dyni.6. Pokrojoną w kostkę
dynię i
ziemniaki daję do rosołu i razem gotuję do miękkości.7.
Marchew, którą zostawiłam z rosołu też kroje i dodaję do zupy, gdy
dynia i
ziemniaki będą miękkie.8. Całość miksuję i doprawiam do smaku
sokiem z cytryny, startym
imbirem,
gałką muszkatołową,
soląi
pieprzem.Nie podaję ile
soku z cytryny, chodzi o złamanie smaku, wszystko według uznania naszego podniebienia:-)9. Na koniec dodaję
śmietanę, wcześniej zahartowaną zupą, całość mieszam.I... gotowe, można podawać.Zupę krem z dyni „posypuję” grzankami lub prażonymi
pestkami dyni.Uwaga - co z drugą połową dyni?:-)Co do tej drugiej połowy dyni jaka mi zostaje, pokrojoną w kostkę gotuję w niewielkiej ilości
wody, delikatnie doprawionej
solą i
pieprzem, miksuję i albo
daje do pojemnika i zamrażam albo przekładam do słoika i pasteryzuję. W ten sposób mam bazę na zupę w późniejszym czasie;-) np. zimą.Smacznego