ßßß
Składniki:ser biały – 1 kg,serek mascarpone – 250 g,cukier – 1,5 szklanki,masło – 100 g,jaja – 6 szt,sok z cytryny 2 łyżki,budyń waniliowy – 2 szt,śmietana kwaśna – 100 ml,miód – 2 łyżki,mak 150 g,masa kajmakowa – 1 puszka,ciastka – 350g,sól – szczypta,tłuszcz do formy.Przygotowanie:Mak zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony mak wymieszać z miodem. Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.Oddzielić żółtka od białek. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem a potem wymieszać serem, serkiem mascarpone i śmietaną. Dodać budyń, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać mak oraz sok z cytryny i wymieszać. Na ciastka wylać połowę masy makowej na masę makową masę białą i na wierzch sernika masę makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ca. godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić a potem z wierzchu polać karmelem i posypać cukrową posypką.