ßßß Cookit - przepis na Tort serowo-makowy

Tort serowo-makowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
masło 250 gramów
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
serek mascarpone 250 gramów
ser mielony 750 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
kasza manna 6 łyżek stołowych
mak 125 gramów
mak 1 łyżek stołowych
cukier kryształ 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki, 75g cukru, 125g masła oraz 1 jajka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Miękkie 125g masła utrzeć z 75g cukru, dodając kolejno żółtka, oba serki, mleko, sok z cytryny i kaszę, a na końcu delikatnie połączyć z ubita na sztywno z 50g cukru piana z białek. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać mak.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na zmianę wykładać masę serową i makową. piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzić, a po 15 minutach zdjąć z ciasta obręcz tortownicy.
Na patelni skarmelizować 4 łyżki cukru i wymieszać z łyżka maku. Karmel cienka warstwą wylać na papier do pieczenia, a gdy zastygnie pokroić na kawałki. Tort serowo-makowy podawać ozdobiony kawałkami karmelu i cukrem kryształem.
Uwagi:
Serek mascarpone można zastąpić gęsta śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9346/Tort-serowo-makowy