Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
masło 250 gramów
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
serek mascarpone 250 gramów
ser mielony 750 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
kasza manna 6 łyżek stołowych
mak 125 gramów
mak 1 łyżek stołowych
cukier kryształ 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki, 75g
cukru, 125g
masła oraz 1
jajka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Miękkie 125g
masła utrzeć z 75g
cukru, dodając kolejno
żółtka, oba
serki,
mleko,
sok z cytryny i
kaszę, a na końcu delikatnie połączyć z ubita na sztywno z 50g
cukru piana z
białek. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać
mak.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na zmianę wykładać masę
serową i
makową. piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzić, a po 15 minutach zdjąć z ciasta obręcz tortownicy.Na patelni skarmelizować 4 łyżki
cukru i wymieszać z łyżka
maku. Karmel cienka warstwą wylać na papier do pieczenia, a gdy zastygnie pokroić na kawałki. Tort
serowo-makowy podawać ozdobiony kawałkami karmelu i
cukrem kryształem.Uwagi:
Serek mascarpone można zastąpić gęsta
śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: