ßßß
Naleśniki z dynią - dla mnie bardziej nadają się na deser, niż na danie główne, są delikatne w smaku i były świetną odmianą dla mnie, która buzię ma wypaloną chilli :)ciasto:- 150 g mąki- 2 jajka- 250 ml mleka- sól- masłofarsz:- dynia, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę (ok 4 szkl.)- 200 g białego sera półtłustego- cynamon- miód+ śmietana i cukierDo miski wsypujemy mąkę, żółtka jajek, dodajemy sól i część mleka, po czym składniki mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i mieszamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i w miarę lejące. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.Dynię gotujemy na parze ok. 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy ją z serem na gładkie puree. Dodajemy cynamon i miód do smaku.Naleśniki smażymy na maśle z obu stron i na ciepłe nakładamy farsz.Na wierzch nakładamy odrobinę śmietany i posypujemy cukrem.Smacznego!!