Wykonanie
Całe szczęście, że zrobiłam od razu zdjęcie. Chwilę później mogłam już nie zdążyć :) Pierwszy raz zniknęło mi całe ciasto zanim jeszcze ostygło ;) Idealne, mięciutkie, doskonało słodkie z przepyszną chrupiącą kruszonką :) Ja oprócz
rabarbaru i
truskawek wykorzystałam
owoce które nadawały się już tylko na wypiek ;) (
morela,
brzoswinia,
gruszka). Przepis znaleziony na blogu White
Plate . Polecam baaardzo :)Zaczyn:20g świeżych
drożdzy (lub 1 łyżeczka suchych inastant)1/2 szkl. letniego
mleka1/2 szkl
mąki1/4 łyżeczki
cukruCiasto:1/2 szkl. letniego
mleka1/2 szkl
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli50g rozpuszczonego
masła2
jajka2 i 3/4 szkl
mąkiDo posmarowania ciasta:1
jajo roztrzepane + 1 łyżka
śmietanyKruszonka:50g
mąki30g
cukru30g roztopionego
masła1/4 łyżeczki
cynamonuPonadto:600-700 g
rabarbaru (pokrojonego na 0,5 cm kawałki) + 75g
cukru drobnego + 1/4 łyżeczki
przyprawy do piernika3/4 szkl.
truskawekMleko wlać do miski, dodać
drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać
mąkę i
cukier - wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość.Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę znów do podwojenia swoje objętości.Zrobić kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem,
wanilią i
cynamonem oraz roztopionym
masłem.Blachę o wymiarach ok. 30x20cm (ja miałam ciut mniejszą) natłuścić, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć.Posmarować
jajkiem wymieszanym ze
śmietaną.
Rabarbar wymieszać z
cukrem i
przyprawą do piernika. Ułożyć
rabarbar i
truskawki na cieście, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.Przed pokrojeniem ostudzić.Smacznego :)