ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Całe szczęście, że zrobiłam od razu zdjęcie. Chwilę później mogłam już nie zdążyć :) Pierwszy raz zniknęło mi całe ciasto zanim jeszcze ostygło ;) Idealne, mięciutkie, doskonało słodkie z przepyszną chrupiącą kruszonką :) Ja oprócz rabarbaru i truskawek wykorzystałam owoce które nadawały się już tylko na wypiek ;) (morela, brzoswinia, gruszka). Przepis znaleziony na blogu White Plate . Polecam baaardzo :)
Zaczyn:
20g świeżych drożdzy (lub 1 łyżeczka suchych inastant)
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru
Ciasto:
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 i 3/4 szkl mąki
Do posmarowania ciasta:
1 jajo roztrzepane + 1 łyżka śmietany
Kruszonka:
50g mąki
30g cukru
30g roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
600-700 g rabarbaru (pokrojonego na 0,5 cm kawałki) + 75g cukru drobnego + 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 szkl. truskawek
Mleko wlać do miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę znów do podwojenia swoje objętości.
Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i cynamonem oraz roztopionym masłem.
Blachę o wymiarach ok. 30x20cm (ja miałam ciut mniejszą) natłuścić, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć.
Posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Rabarbar wymieszać z cukrem i przyprawą do piernika. Ułożyć rabarbar i truskawki na cieście, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.
Przed pokrojeniem ostudzić.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/06/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html