Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu
Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste,
cynamonowe ciasto.Bułeczki są pyszne szczególnie ciepłe ale i na zimno z
kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie.
Składniki : (na średnią tortownicę)30g
drożdży ,1/4 szklanki
cukru,3-3,5 szklanki
mąki,1 szklanki ciepłego
mleka,1
jajko1 łyżka roztopionego
masła,szczypta
soli,ponadto do obtoczenia bułeczek:2 łyżki
cukru,2 łyżeczki
cynamonułyżka roztopionego
masłaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, rozkruszone
drożdże,
cukier ,
jajko,
sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie
mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym
maśle a
potem w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej
masłem i posypanej
bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.