Wykonanie
Po prostu
cynamonki. Nic dodać, nic ująć. Najlepsze jeszcze ciepłe.Przepis z Moich Wypieków .
Składniki:1 szklanka letniego
mleka2 rozbełtane
jajka4 szklanki
mąki6 łyżek
cukrupół kostki
masła-stopionego,ostudzonego4 dag
drożdżyszczypta
solido środka:ćwierć kostki
masła-stopionegookoło pół szklanki
cukru2-3 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Z
drożdży, 2 łyżek
cukru, 2 łyżek
mąki i połowy
mleka zrobić zaczyn. Odstawić dowyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
jajka, resztę
mleka i wyrośnięte
drożdże. Dobrze wyrobić, wlać
masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Ostawić do wyrośnięcia.każdą rozwałkować, posmarować roztopionym
masłem, posypać
cukrem i
cynamonem.Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując dystans pomiędzy
ciastkami.Posmarować roztrzepanym
jajkiem, piec około 15 minut w temperaturze 185 st.