ßßß
Składniki :1 szklanka letniego mleka ,2 roztrzepane jajka ,4 szklanki mąki,6 łyżek cukru,pół kostki masła-stopionego i ostudzonego,4 dag drożdży,szczypta soli.nadzienie:1/4 kostki stopionego masła,około 1/2 szklanki cukru,2-3 łyżeczki cynamonu,jajko do posmarowania.Wykonanie:Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy i wlewamy masło. Wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu podwojenia objętości.Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.Każdą z nich wałkujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki, układamy na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami, tak aby dać im miejsce na wyrośnięcie.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
made by Kateźródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66677911,66677911,0,2.html?v=2