Wykonanie
Dziś na blogu przepis na przepyszne zawijańce
drożdżowe z
cynamonem. Idealnie nadają się na popołudniową przekąskę do
kawy!
Składniki:- 0,5 kg
mąki- 50 g
drożdży- 250 ml
mleka- 100 gr
cukru- 3
jaja- 75 g
masła- szczypta
soli-
cynamon- łyżeczka esencji waniliowejSposób przygotowania:Najpierw przygotowujemy zaczyn
drożdżowy.Do
mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i pokruszone
drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek.
Żółtka ucieramy z
cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn,
masło,
sól, esencję
waniliową, pozostały
cukier i
mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 równe części.Każdą z części rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm.Po rozwałkowaniu kroimy na paski szerokości około 2 cm.Każdy z pasków smarujemy
białkiem i posypujemy obficie
cynamonem.Następnie zwijamy każdy z pasków i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą z babeczek smarujemy z wierzchu
białkiem i obsypujemy
cukrem.Możemy zostawić je jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż nasze zawijańce się zarumienią.Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.Z tej porcji wychodzi około 30-35 szt. Zawijańców.Smacznego!