ßßß
Składniki:- 0,5 kg mąki- 50 g drożdży- 250 ml mleka- 100 gr cukru- 3 jaja- 75 g masła- szczypta soli- cynamon- łyżeczka esencji waniliowejSposób przygotowania:Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek.Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 równe części.Każdą z części rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm.Po rozwałkowaniu kroimy na paski szerokości około 2 cm.Każdy z pasków smarujemy białkiem i posypujemy obficie cynamonem.Następnie zwijamy każdy z pasków i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą z babeczek smarujemy z wierzchu białkiem i obsypujemy cukrem.Możemy zostawić je jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż nasze zawijańce się zarumienią.Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.Z tej porcji wychodzi około 30-35 szt. Zawijańców.Smacznego!
