Wykonanie
Cynamonowe miękkie drożdżówki świetnie pasują do niedzielnej
kawki lub
herbatki. Zawsze się udają, ciasto zawsze rośnie. Jeśli chodzi o nadzienie jest bardzo proste, ale mam jedną uwagę. Jeśli wymieszamy
cynamon z
cukrem i
masłem, nadzienie jest dość twarde po wystygnięciu (chociaż czasem nie zdążą wystygnąć:). Kiedyś z braku
masła w lodówce, użyłam
margarynę i nadzienie zostało miękkie. Oczywiście drożdżówki straciły trochę w smaku, ale dla mnie były i tak lepsze. W ramach testu upiekłam część "
ślimakiem do góry" i kilka "
ślimakiem na bok". Do góry jest ładniej, co widać na zdjęciu.
Składniki na ciasto:550 g
mąki + do podsypywania2
jajka200 ml letniego
mleka70 g
masła25 g
drożdży75 g
cukruszczypta
soliSkładniki na nadzienie:150 g
cukru85 g miękkiego
masła2 łyżki
cynamonuMasło do ciasta stopić. Wymieszać
mąkę z resztą składników. Wyrobić ciasto, podsypując
mąką, aż będzie suche i sprężyste. Odstawić pod przykryciem na godzinę, do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Łączymy
masło,
cukier i
cynamon. Dokładnie mieszamy. I już:) Na nadzienie również nadaje się zamiana
cynamonu na
kakao lub nadzianie drożdżówek
marmoladą.Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę. Odkrawamy spore kawałki i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Smarujemy nadzieniem do samych brzegów i zwijamy w rulon. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiamy na 20 min do napuszenia. Pieczemy w 180 o C ok 12-15 minut.Smacznego!