Wykonanie
Nie ma piękniejszego zapachu od
ciasta drożdżowego... a jeśli dodamy do niego
jabłka i
cynamon to już jest bajka... Pyszne, mięciuteńkie, pachnące. W bardzo podobny sposób robiłam już
ciasto drożdżowe z
truskawkami (klik). Dzisiaj jednak chciałam Wam podsunąć pomysł wykorzystania
jabłek do
ciasta drożdżowego. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na zaczyn:20g świeżych
drożdży1/2 szkl. letniego
mleka1/2 szkl
mąki1/4 łyżeczki
cukruSkładniki na ciasto:1/2 szkl. letniego
mleka1/2 szkl
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli50g rozpuszczonego
masła2
jajka2 i 3/4 szkl
mąki (część może być krupczatki)do posmarowania ciasta:1
jajo roztrzepane + 1 łyżka
śmietanySkładniki na kruszonkę:50g
mąki30g
cukru30g miękkiego
masłaponadto:ok. 500g
jabłek (już po obraniu)*1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do szarlotki Kamis (klik)*mogą tez być gotowe
jabłka prażone ze słoika. Wówczas pomijamy
cukier.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na chwilę aż ruszy. Dodać składniki ciasta i bardzo dokładnie wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia swoje objętości.Zrobić kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem i miękkim
masłem.Blachę o wymiarach ok. 30x20cm (ja miałam ciut mniejszą) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć.Posmarować wierzch ciasta
jajkiem wymieszanym ze
śmietaną.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałeczki. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem (można delikatnie skropić
sokiem z cytryny by nie ściemniały).
Jabłka wyłożyć na wysmarowane
jajkiem ciasto. Wierzch posypac kruszonką. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.Przed pokrojeniem ostudzić.Smacznego :)