ßßß Cookit - przepis na Dyniowa polenta i szpinakowa prawie polenta z dżemem aroniowym

Dyniowa polenta i szpinakowa prawie polenta z dżemem aroniowym

nazwa

Wykonanie

Dziś naszła mnie ochota na kaszkę kukurydzianą a wiadomo jak człowieka najadzie na coś ochota, to lepiej rozprawić się z nią od razu – zaspokoić
Człowiek najedzony i zadowolony od śniadania to człowiek szczęśliwy przez cały dzień.
Zrobiłam więc dziś na śniadanko polentę i grysik, a że zwykłego grysiku na mleku nie lubię, to proponuję wersję zieloną pachnącą bazylią.
Składniki na polentę dyniową:
kaszka kukurydziana – 6 łyżek,
woda – 1 szklanka,
masło 10 g,
mus z dyni – 100 g,
sól do smaku.
Składniki na kosteczki szpinakowe:
woda – 1 szklanka,
kasza manna – 6 łyżek,
masło – 10 g,
szpinak mrożony – 60 g,
bazylia świeża- 10 listków,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody i dodać grysik kukurydziany. Delikatnie posolić i gotować na małym ogniu cały czas mieszając – ok. 15 minut. Dodać masło i mus z dyni a następnie gotować nadal, dopóki kaszka nie będzie miękka. Gotową polentę wylać na posmarowany masłem płaski talerz i poczekać aż się zetnie. Jeszcze ciepłą kroić w kostkę i od razu podawać. Jeśli przestygnie można ją obsmażyć na masełku, smakuje równie pysznie.
Przygotować zieloną kostkę z grysiku. Zgotować wodę i dodać zamrożony szpinak. Gotować aż się rozpuści. Wsypać grysik cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Posolić dla złamania smaku i gotować ok 5-7 minut, żeby kasza zrobiła się miękka. Tuż przed końcem gotowania dodać drobno posiekane listki bazylii. Wylać na natłuszczony talerz i poczekać aż się zetnie. Pokroić w kostkę i podawać jeszcze ciepłe kostki lub po wystudzeniu obsmażone na masełku.
Żółtą i zieloną polentę ułożyć na talerzu i podawać z dżemem aroniowym – polecam pyszne śniadanko!
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/dyniowa-polenta-i-szpinakowa-prawie-polenta-z-dzemem-aroniowym