ßßß
Dziś naszła mnie ochota na kaszkę kukurydzianą a wiadomo jak człowieka najadzie na coś ochota, to lepiej rozprawić się z nią od razu – zaspokoićCzłowiek najedzony i zadowolony od śniadania to człowiek szczęśliwy przez cały dzień.Zrobiłam więc dziś na śniadanko polentę i grysik, a że zwykłego grysiku na mleku nie lubię, to proponuję wersję zieloną pachnącą bazylią.
Składniki na polentę dyniową:kaszka kukurydziana – 6 łyżek,woda – 1 szklanka,masło 10 g,mus z dyni – 100 g,sól do smaku.Składniki na kosteczki szpinakowe:woda – 1 szklanka,kasza manna – 6 łyżek,masło – 10 g,szpinak mrożony – 60 g,bazylia świeża- 10 listków,sól do smaku.Przygotowanie:Zagotować szklankę wody i dodać grysik kukurydziany. Delikatnie posolić i gotować na małym ogniu cały czas mieszając – ok. 15 minut. Dodać masło i mus z dyni a następnie gotować nadal, dopóki kaszka nie będzie miękka. Gotową polentę wylać na posmarowany masłem płaski talerz i poczekać aż się zetnie. Jeszcze ciepłą kroić w kostkę i od razu podawać. Jeśli przestygnie można ją obsmażyć na masełku, smakuje równie pysznie.Przygotować zieloną kostkę z grysiku. Zgotować wodę i dodać zamrożony szpinak. Gotować aż się rozpuści. Wsypać grysik cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Posolić dla złamania smaku i gotować ok 5-7 minut, żeby kasza zrobiła się miękka. Tuż przed końcem gotowania dodać drobno posiekane listki bazylii. Wylać na natłuszczony talerz i poczekać aż się zetnie. Pokroić w kostkę i podawać jeszcze ciepłe kostki lub po wystudzeniu obsmażone na masełku.Żółtą i zieloną polentę ułożyć na talerzu i podawać z dżemem aroniowym – polecam pyszne śniadanko!