Wykonanie
Share the post "Tosty francuskie z
czekoladą i
suszoną żurawiną"Idealny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Pyszne tosty francuskie nadziewane
gorzką czekoladą, słodkim sosem z
żurawinowym i kremowym
serkiem śmietankowym. Idealnie komponuje się z poranną
kawą.Polecam!Tosty francuskie z
czekoladą i
żurawinami (1 szt.)Składniki:2 kromki
chleba (np. tostowego)2 łyżki kremowego
serka typu philadelphia2 łyżki
sosu żurawinowego np. z tego przepisu1 łyżka posiekanej
gorzkiej czekolady1 mała garść
suszonej żurawiny1/8 szklanki
śmietanki 36%1
jajko1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
brązowego cukruszczypta
solimasło do smażeniaPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj ze sobą
serek,
sos żurawinowy,
czekoladę i
suszoną żurawinę.W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą składniki do maczania tostów :
jajko,
śmietankę,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
brązowy cukier,
cukier waniliowy i
sól.Rozgrzej na średnim ogniem patelnię z dużą łyżką
masła. W międzyczasie namocz dokładnie kromki
chleba w miksturze z
jajek i
śmietanki. Na jednej kromce rozsmaruj grubą warstwą
serek z
żurawinami i
czekoladą i przykryj drugą kromką.Przełóż na patelnię i smaż do momentu zarumienienia się tostów z obu stron.Podawaj z tosty z resztką masy z
serka (jeżeli coś zostało), posypane
czekoladą i
żurawinami.Smacznego!
Share the post "Tosty francuskie z
czekoladą i
suszoną żurawiną"