ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 lipca 2015 r. To jest nietypowy sernik, długo się do niego przymierzałam, ale warto było. Po raz kolejny okazuje się, że tworzenie pysznych rzeczy potrzebuje "przebłysku". Sernik jest kremowy, nie opada, pięknie się kroi i zachowuje spoistość. Dzięki złocistej dyni dodanej do masy serowej nabiera niecodziennego charakteru, który pogłębia szczypta cynamonu i gałka muszkatołowa, dodana do czekoladowego spodu. Sernik sam w sobie jest bajeczny, ale decyzja o polaniu go białą czekoladową polewą z nutą kokosową, w którą wtapiają się czerwone żurawinowe perełki, sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Po nocy spędzonej w lodówce uzyskuje czarodziejską eksplozję smaków, która eskaluje nie tylko kubki smakowe ale również serca i umysły. Już jeden kawałek powoduje błogi stan uniesienia i oderwania się od szarej rzeczywistości :-)Sernik dyniowy na spodzie brownie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca .Muślinowy sernik dyniowy na spodzie brownie! Sernik jest swego rodzaju grą kontrastów i smaków - czekoladowego spodu brownie, aksamitnej kremowej masy serowej, zwieńczonej lśniącą białą polewą i czerwonej żurawiny. Dla mnie połączenie idealne - polecam.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 25 minCzas pieczenia spodu Brownie: 25 minCzas pieczenia masy serowej: 1 godz. i 45 minŁączny czas: 2 godz. i 35 minLiczba porcji: 14 porcjiRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Spód Brownie:masło : 200 ggorzka czekolada (60% - 70% kakao) dobrej jakości : 200 gjajka : 3cukier trzcinowy : 1 szklanka (160 g)mąka pszenna (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej : 135 gsól : szczyptacukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii lub pasta waniliowa : 1-2 łyżeczkiopcjonalnie:posiekane orzechy włoskie : 1/2 szklankiMasa serowa:twaróg sernikowy zmielony : 1 kgcukier : 1 i 1/2 szklankimąka ziemniaczana : 3 łyżkicynamon : 1 i 1/2 łyżeczkitarta gałka muszkatołowa : 1/3 łyżeczkicukier wanilinowy lub naturalna wanilia : 16 gjajka : 5puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała intensywnie pomarańczowa)- użyłam mojej ogrodowej : 300 gśmietanka kremówka 30% : 80 mlPolewa :biała czekolada : 200 gserek Philadelphia : 50 glikier kokosowy lub śmietanka kremówka : 4 łyżkisuszona żurawina : 1/3 szklankiopcjonalnie do dekoracji świeża lub mrożona żurawinaPrzygotowanie:Spód Brownie:piekarnik nagrzewam do 160oC (bez termoobiegu)dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrzmasło kroję na kawałeczki, wkładam do rondelka i na małym ogniu roztapiam mieszając, gdy masło jest w połowie roztopione dodaję połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztapiam czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy w oddzielnej misce miksuję jajka z cukrem i waniliądodaję do nich roztopioną masę czekoladową i miksuję na jednolitą masędodaję mąkę sól i miksuję do połączenia się składnikówwykładam do przygotowanej blaszki, wyrównuję powierzchnię, posypuję posiekanymi orzechami "jeśli ich używamy"wstawiam do piekarnikapiekę przez 25 minutMasa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oC (bez termoobiegu)do większej miski wkładam zmielony ser, dodaję cukier mąkę, cynamon, wanilię i miksujęnastępnie dodaję po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składnikówdodaję puree z pieczonej dyni i miksuję na gładką masę na koniec miksuję ze śmietankąwykładam masę serową na spód brownie i wstawiam z powrotem do piekarnika* piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 80 - 90 minut (do ścięcia się masy)stopniowo wyjmuję z piekarnika i studzęPolewa:połamaną na kosteczki czekoladę wkładam do miseczki, dodaję serek, likier kokosowy, żurawinę i wszystko roztapiam w kąpieli wodnej, co chwila mieszającrozprowadzam po sernikuostudzony sernik oddzielam od tortownicy za pomocą noża, zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą nocsernik może stać w lodówce przez kilka dniprzed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temperaturze pokojowejmożna udekorować żurawiną *aby nie narażać spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, wstawiam tortownicę z sernikiem w drugą większą tortownicę lub owijam tortownicę od dołu i z boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą

Smacznego :-)pomysł zaczerpnięty stąd :-)