Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 29 lipca 2015 r. To jest nietypowy sernik, długo się do niego przymierzałam, ale warto było. Po raz kolejny okazuje się, że tworzenie pysznych rzeczy potrzebuje "przebłysku". Sernik jest kremowy, nie opada, pięknie się kroi i zachowuje spoistość. Dzięki złocistej dyni dodanej do masy serowej nabiera niecodziennego charakteru, który pogłębia szczypta
cynamonu i
gałka muszkatołowa, dodana do
czekoladowego spodu. Sernik sam w sobie jest bajeczny, ale decyzja o polaniu go
białą czekoladową polewą z nutą
kokosową, w którą wtapiają się czerwone
żurawinowe perełki, sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Po nocy spędzonej w lodówce uzyskuje czarodziejską eksplozję smaków, która eskaluje nie tylko
kubki smakowe ale również
serca i umysły. Już jeden kawałek powoduje błogi stan uniesienia i oderwania się od szarej rzeczywistości :-)Sernik
dyniowy na spodzie brownie Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca .Muślinowy sernik
dyniowy na spodzie brownie! Sernik jest swego rodzaju grą kontrastów i smaków -
czekoladowego spodu brownie, aksamitnej kremowej masy serowej, zwieńczonej lśniącą białą polewą i czerwonej
żurawiny. Dla mnie połączenie idealne - polecam.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 25 minCzas pieczenia
spodu Brownie: 25 minCzas pieczenia masy serowej: 1 godz. i 45 minŁączny czas: 2 godz. i 35 minLiczba porcji: 14 porcjiRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Spód Brownie:
masło : 200 g
gorzka czekolada (60% - 70%
kakao) dobrej jakości : 200 g
jajka : 3
cukier trzcinowy : 1 szklanka (160 g)
mąka pszenna (lub w wersji bezglutenowej: 50 g
mąki ryżowej + 50 g
mąki kukurydzianej + 35 g
mąki ziemniaczanej : 135 g
sól : szczypta
cukier waniliowy lub ekstrakt z
wanilii lub pasta waniliowa : 1-2 łyżeczkiopcjonalnie:posiekane
orzechy włoskie : 1/2 szklankiMasa serowa:
twaróg sernikowy zmielony : 1 kg
cukier : 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana : 3 łyżki
cynamon : 1 i 1/2 łyżeczki
tarta gałka muszkatołowa : 1/3 łyżeczki
cukier wanilinowy lub naturalna
wanilia : 16 g
jajka : 5puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała intensywnie pomarańczowa)- użyłam mojej ogrodowej : 300 g
śmietanka kremówka 30% : 80 mlPolewa :
biała czekolada : 200 g
serek Philadelphia : 50 g
likier kokosowy lub
śmietanka kremówka : 4 łyżki
suszona żurawina : 1/3 szklankiopcjonalnie do dekoracji świeża lub mrożona
żurawinaPrzygotowanie:Spód Brownie:piekarnik nagrzewam do 160oC (bez termoobiegu)dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz
masło kroję na kawałeczki, wkładam do rondelka i na małym ogniu roztapiam mieszając, gdy
masło jest w połowie roztopione dodaję połamaną na kosteczki
czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztapiam
czekoladę razem z
masłem nie podgrzewając za bardzo masy w oddzielnej misce miksuję
jajka z
cukrem i
waniliądodaję do nich roztopioną masę
czekoladową i miksuję na jednolitą masędodaję
mąkę sól i miksuję do połączenia się składnikówwykładam do przygotowanej blaszki, wyrównuję powierzchnię, posypuję posiekanymi
orzechami "jeśli ich używamy"wstawiam do piekarnikapiekę przez 25 minutMasa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oC (bez termoobiegu)do większej miski wkładam
zmielony ser, dodaję
cukier mąkę,
cynamon,
wanilię i miksujęnastępnie dodaję po jednym
jajku za każdym razem miksując do połączenia się składnikówdodaję puree z pieczonej dyni i miksuję na gładką masę na koniec miksuję ze
śmietankąwykładam masę
serową na spód brownie i wstawiam z powrotem do piekarnika* piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 80 - 90 minut (do ścięcia się masy)stopniowo wyjmuję z piekarnika i studzęPolewa:połamaną na kosteczki
czekoladę wkładam do miseczki, dodaję
serek,
likier kokosowy,
żurawinę i wszystko roztapiam w kąpieli
wodnej, co chwila mieszającrozprowadzam po sernikuostudzony sernik oddzielam od tortownicy za pomocą noża, zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą nocsernik może stać w lodówce przez kilka dniprzed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temperaturze pokojowejmożna udekorować
żurawiną *aby nie narażać
spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, wstawiam tortownicę z sernikiem w drugą większą tortownicę lub owijam tortownicę od dołu i z
boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą
Smacznego :-)pomysł zaczerpnięty stąd :-)