Wykonanie
Share the post "Piersi kacze w
sosie śliwkowym z
figami / Duck breasts with plum sauce and
figs"Przyznam się, że mam ogromną słabość do
kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą
kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z
sosem śliwkowym z wyczuwalną
pomarańczą i
imbirem, podane z
figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam!Scroll down for recipe in English
Piersi kacze w
sosie śliwkowym z
figami(2 porcje)Składniki:6
śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki2/3 szklanki
wodysok z jednej
pomarańczy½ łyżeczki
przyprawy pięć smaków1 cm kawałek
imbiru, starty na tarce4-6 łyżek
miodusól i
pieprz do smaku2 kacze piersi
oliwa z oliwek do posmarowania2
figi, pokrojone w ćwiartkiPrzygotowanie:Umieść
śliwki,
wodę,
sok pomarańczowy,
przyprawę pięć smaków i
imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia.Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku
miodem,
solą i
pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw.W międzyczasie przygotuj
kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony
solą i
pieprzem i posmaruj
oliwą.Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej
kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.Wyjmij
mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.Włóż
kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż
figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z
kalafiora .Smacznego!
English version(2 servings)Ingredients:6 red plums, stoned and cut into small pieces2/3 cup waterjuice of one orange½ teaspoon Chinese five spice1 cm piece ginger, grated4-6 tablespoons of honeysalt and pepper to taste2 duck breasts
olive oil for brushing2
figs, quarteredPreparation:Put the plums, water, orange juice, five spice, and ginger in a small saucepan and bring to the boil.Turn down and cook over a medium heat for 25-30 minutes or until sauce has thickened. Season to taste with honey, salt and pepper if necessary and then leave to cool.Meanwhile, prepare the duck. Preheat the oven to 220 oC and score duck breasts skin with a sharp knife in a criss cross pattern to help render the fat out. Season duck with salt and pepper and brush meat
side with
olive oil.Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin
side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin
side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this
time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.Place the breasts onto a dinner
plate and top with the sauce and
figs. Season with freshly ground pepper and sea salt flakes. Eat immediately.Enjoy!
Share the post "Piersi kacze w
sosie śliwkowym z
figami / Duck breasts with plum sauce and
figs"