Wykonanie
Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i dosyć nietypowego. Nigdy nie spodziewałabym się, że w mojej kuchni wyląduje kiedyś perliczka i stało się to dzięki mojej teściowej, która uszczęśliwiła mnie tym pięknym ptakiem. Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, a że doświadczenia z tym
mięsem nie miałam to postanowiłam zasięgnąć do zasobów bardziej doświadczonych blogerów. Takim też sposobem trafiłam na ten przepis, bo stwierdziłam że Kwestia Smaku mylić się raczej nie może. I miałam rację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste
mięso, chrupiąca skórka z aromatem
miodu i
pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym
kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze
pomarańczowo-miodowej, pieczoną z
jabłkami i
pomarańczami, czy pieczoną z sosem
wiśniowym z
winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1 ładna perliczka
sól i
pieprz1/2
pomarańczy, pokrojona na czątki200 ml
soku pomarańczowego1 łyżka startego korzenia
imbiru3 łyżki
masła, rozpuszczonego2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwy2 łyżki jasnego
sosu sojowego1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.Perliczkę porządnie natrzyj
solą i
pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż
pomarańczę.Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej
sok pomarańczowy wymieszany z
imbirem. Wierzch perliczki przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.W międzyczasie w miseczce wymieszaj porządnie
masło,
miód,
oliwę,
sos sojowy i
ostrą paprykę.Po upływie 30 minut, zdejmij z perliczki folię aluminiową, posmaruj częścią glazury i piecz kolejne 20 minut. Nastepnie odwróć perliczkę piersiami do góry, posmaruj glazurą i piecz kolejne 20 minut. Co jakiś czas smaruj perliczkę resztą glazury.Upieczoną perliczkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.Zlej sos z blaszki do rondelka i postaw na dużym ogniu. Gotuj aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem jeżeli
sok pomarańczowy był zbyt kwaśny.Podawaj perliczkę polaną pysznym sosem.Smacznego!
English versionHoney glazed roasted guinea fowl with orange(4 servings)Ingredients:1 guinea fowlsalt and pepper1/2 of orange, cut into pieces200 ml of orange juice1 tablespoon grated ginger3 tablespoons butter, melted and cooled2 tablespoons of honey1 tablespoon of
olive oil2 tablespoons light soy sauce1/2 teaspoon of hot pepper powderPreparation:Preheat the oven to 190 oC.Rub the fowl generously with salt and pepper (inside too) and stuff with orange pieces.Place breast
side down on baking rack,
pour orange juice mixed with ginger on the bottom of the baking dish. Cover with aluminum foil (shiny
side down). Place in the oven and bake for 30 minutes.Meanwhile, in a bowl, mix butter, honey,
olive oil, soy sauce and hot pepper.After 30 minutes, remove the aluminum foil, brush the fowl with some glaze and bake for another 20 minutes. Then turn breast
side up, brush with glaze and bake for another 20 minutes. Brush with galzel from
time to
time.Remove the bird from the oven and leave to rest for 10 minutes.
Pour sauce from the baking dish into a saucepan, boil until thickened and season with salt and pepper.
Serve baked fowl with a delicious sauce.Enjoy!
Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"