Wykonanie
Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy zbyt zmęczeni na tworzenie skomplikowanych dań. Zaskoczy Was ten smak,
ryba jest po prostu idealna.
Miodowo-musztardowa glazura z nutą
imbiru jest pyszna, a
łosoś rozpływa się w ustach. Ja robiłam go w piekarniku, ale równie dobrze można go upiec na grillu. Podałam z parmezanowymi ziemniaczkami, a sam przepis znalazłam u genialnej bajaderki .Składniki:4 filety z
łososia (ok. 200 g każdy)1 1/2 łyżki
brązowego cukru (jasnego)1/2 łyżki
miodu1 łyżka
masła2 łyżki
musztardy Dijon1 łyżka
sosu sojowego1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1/2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżki startego, świeżego
imbirusól,
pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy glazurę. W małym rondelku rozpuść
masło z
cukrem i
miodem. Zdejmij z palnika i dodaj
musztardę,
sos sojowy,
czosnek,
oliwę i
imbir, wymieszaj i lekko wystudź.
Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, lekko przypraw
solą i
pieprzem, można skropić
sokiem z cytryny.Na grillu – ułóż
rybę na rozgrzanym grillu, posmaruj glazurą i piecz bez odwracania 10-12 minut, smarując pozostałym sosem od czasu do czasu.Piekarnik – używając tylko górnej grzałki (funkcja grill), rozgrzej piekarnik do 250 ºC .
Rybę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut, bez odwracania, smarując sosem od czasu do czasu, aż
ryba będzie przyrumieniona.Smacznego!
Share the post "
Łosoś w glazurze
miodowo-musztardowej"