Wykonanie
Jeśli zdarza Wam się wpadać na mojego facebook'a to wiecie, że stałam się absolutnie przeszczęśliwą posiadaczką super ekstra grilla gazowego. Odkąd
brałam udział w warsztatach kulinarnych i miałam okazję go testować, po cichu marzyłam o tym, aby w końcu go
mieć. A ponieważ marzenia naprawdę się spełniają, więc mam. Tak po prostu:) I mimo tego, że pogoda nie sprzyja grillowaniu, to i tak z niego korzystamy. W końcu jest na tyle wielofunkcyjny, że można w nim zrobić pizzę czy zapiekanki. Na początek postanowiłam, że przygotuję
łososia w sosie teryiaki. Wyszedł naprawdę idealne. Nie był suchy, a to najważniejsze. Możecie upiec go także w piekarniku. Można go podać z
makaronem,
ryżem,
kaszą lub
sałatką.
Składniki:400 g filetu z
łososia (pacyficznego)3 łyżki sosu teryaki2 łyżki
sosu sojowegołyżka płynnego
miodukawałek
imbiru- starty2 małe żabki
czosnkupieprz4 łyżki
oliwyczarny
makaron- ugotowany wg. instrukcji na opakowaniu
olej sezamowyWykonywanie:Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zamarynuj w niej
łososia na min 4 godziny. Po tym czasie zgrilluj go lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut. Podawaj z
makaronem skropionym
olejem sezamowym lub z
sałatką z
rukoli,
pomidora i
mozzarelli.Smacznego!