Wykonanie
Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku". Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do
piwa Książęce
Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie
trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego
chleba,
ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych
Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki
bursztynowy kolor. Wytrawny charakter
piwa z delikatną nutą
słodyczy wyczuwalnej nafiniszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego
miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo-
miodowe, a charakteru rybie nadaje
imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym
Chlebowo Miodowym./przepis własny, przepis na 1 osobę/100 g
steku z miecznikamarynata:1 łyżka
miodu1 łyżka
masłaszczypta
przyprawy do piernikaszczypta kolorowego świeżo mielonego
pieprzu0,5 łyżeczki
musztardy1 cm startego korzenia
imbiru1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnegoszczypta
soliStek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach
imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie
stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy
stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z
sałatą i
ziemniakami.
Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree
chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych
ziemniaków z 1,5 łyżeczki
masła i 1,5 łyżeczki
chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej
masła).