Wykonanie
Surówka z
marchewki należy do najbardziej popularnych i lubianych przystawek . Podawana do dań
mięsnych doskonale uzupełnia posiłek w witaminy. Możemy ją łączyć z rożnymi warzywami, podawać również jako pyszny i wartościowy deser dodając
jabłko i ulubione
bakalie.Moja dzisiejsza propozycja to
marchewka z
imbirem i
pomarańczą. Można ją zjeść samodzielnie, ale jest również świetnym dodatkiem do delikatnych
mięs. Słodko-kwaśna z odrobiną pikanterii, którą nadaje jej
imbir.
Składniki:/dla 2 osób/2
marchewkikawałek świeżego
imbiru1
pomarańczasok z 1/2
pomarańczy1 łyżka
miodu prawdziwego1,5 łyżki
oliwy z oliwek extrvergin
sól do smakuWykonanie:Dokładnie umyte i obrane
marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Imbir pokroić w cieniutkie paseczki.Na patelni rozgrzać
oliwę,wsypać
marchewkę i lekko poddusić.Dodać
miód,
imbir, doprawić do smaku
solą i dusić kilka minut.
Marchewka powinna pozostać nadal jędrna.Wystudzić.Wycisnąć sok z
pomarańczy,połączyć z
marchewką i przełożyć do salaterki.Dodać
owoc pomarańczy podzielony na małe cząstki.