Wykonanie
Święta się zbliżają a we francuskich sklepach króluje
kaczka. Można kupić każdą część, od filetów przez kości aż po fois gras. Skorzystałem z okazji i zaopatrzyłem się w różne części
kaczki.Na pierwszy rzut poszły
filety z kaczki z pysznym
sosem śliwkowym.Składniki:- 2
filety z kaczki- łyżka
miodu- szczypta
soli i
pieprzu- 6 łyżek
powidła śliwkowego- 2 łyżeczki posiekanego
imbiru- ząbek
czosnku, drobno pokrojony- łyżka
oliwy z oliwek- 2
goździki- gwiazdka
anyżu- 3 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy
miodem oraz prószymy
solą i
pieprzem. Skórę nacinamy w kratkę. Układamy filety skórą do dołu na suchej patelni. Smażymy do momentu, aż skóra będzie zarumieniona, po czym przekładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie kroimy na plastry.Sos: Na patelnie wlewamy
oliwę, dodajemy
imbir,
czosnek i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dolewamy więcej
wody. Na koniec wyjmujemy z sosu
goździki oraz
anyż a pozostały sos miksujemy blenderem.