Wykonanie
Uważam, że duszone i pieczone
figi są smaczniejsze niż surowe. W podwyższonej temperaturze zostają uwypuklone ich wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z
owocami proponuję danie z
figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem
figowym.Składniki:2
filety z piersi kurczaka przyprawione
curry i
solą4
figi1
szalotka4 plastry
cytryny kandyzowanej4 plasterki
imbiru2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodusól,
pieprz0,5 szklanki
wodySos
figowy z
miodem ,
imbirem i kandyzowaną
cytryną .
Umyte
figi osuszamy i dwie z nich kroimy w kostkę.Plastry
cytryny i
szalotkę również kroimy w kostkę.Na
oliwie smażymy
szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy
miód, kawałki fig ,
cytrynę i
imbir. Wlewamy
wodę, posypujemy
pieprzem i
solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe
figi oblewamy
oliwką i podlewamy 2 łyżkami
wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min.Smażymy doprawione
filety z kurczaka .