Wykonanie
Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego
kurczaka, delikatnej
mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki
sos żurawinowy i chrupkie
orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1
filet z piersi kurczaka2
figi2 garści
rukoli4
orzechy włoskie3 łyżki
żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej
wody1 gałązka
rozmarynu2 łyżeczki skórki otartej z
cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś
solą,
pieprzem, posiekanym
rozmarynem i
skórka cytrynową.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym
rukolę.Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet.
Figi umyj i pokrój również w plasterki.Na
rukoli rozłóż naprzemiennie
mozzarellę, plaster
figi i
kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.Do
trzech łyżek
żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej
wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim
sałatkę.
Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową
sałatkę. Smacznego!