Wykonanie
Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Polecam wszystkim na jesienne chłodne dni.Składniki:1200 ml
wody2
filety z piersi kurczaka6
ziemniaków20 dag
groszku zielonego ( może być mrożony)20 dag obranej dyni1 garść
ziaren słonecznika4 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki
sosu sojowego2 łyżeczki
miodusól,
pieprz,
imbir,
curry, gałka muszkatałowaZaczynamy od przyrządzenia marynaty do
kurczaka. Mieszamy
oliwę,
sos sojowy,
sok z cytryny,
miód i doprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu,
curry,
imbiru i
gałki muszkatałowej. Zalewamy nią
mięso i wkładamy je do lodówki na 45 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z
groszkiem i
dynią w osolonej wodzie przez 30 minut. Kiedy, są już miękkie, doprawiamy łyżką
curry,
gałki muszkatałowej, szczyptą
soli i
pieprzu. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy dodać jeszcze łyżkę
pieprzu cayenne. Całość miksujemy blenderem.
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni.Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy usmażonego
kurczaka i posypujemy
ziarnami słonecznika.Smacznego!