Wykonanie
Piersi z kurczaka w pistacjach to zdecydowanie najpyszniejsza wersja panierki jaką do tej
pory jadłam!
Pistację mogą się przysłużyć jako panierka nie tylko do
kurczaka, ale także do
indyka czy
schabu:) Najważniejsze by zastąpić kaloryczną bułę tartą czymś dużo zdrowszym i bardziej wykwintnym:)
Składniki:2
piersi z kurczaka3/4 szklanki
pistacji1
jajkosól,
pieprzmarynata:sok z 2
cytrynstarta skórka z 1
cytryny4cm
imbiru2 łyżki
miodusól,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Na początek zabierz się za marynatę. Do miski wciśnij sok z 2
cytryn, dodaj skórkę otartą z jednej
cytryny i 4cm
imbiru, który wcześniej zetrzyj. Następnie dodaj 2 łyżki
miodu i jedną
oliwy z oliwek. Dopraw
solą,
pieprzem i gotowe:) Zanurz w przygotowanej miksturze umyte i przygotowane
piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 1godzinę. W tym czasie możesz przygotować np surówkę:)Po godzinie wyjmij piersi i zacznij je panierować. Do jednego głębokiego talerza wbij
jajko i roztrzep z
solą i
pieprzem. Do drugiego natomiast wsyp rozdrobnione wcześniej
pistacje*. Każdą pierś pojedynczo zanurzaj w
jajku, a później w pistacjach i układaj na blaszce bądź innym naczyniu przeznaczonym do zapiekania w piekarniku (ja użyłam patelni grillowej)Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 15min co jakiś czas kontrolując.* Aby
pistacje trzymały się
mięsa należy je dosyć mocno rozdrobnić. Ja swoje tylko trochę roztłukłam i wiele z nich odpadło w trakcie pieczenia.