ßßß Cookit - przepis na Surówka z buraka. Czerwona moc buraka

Surówka z buraka. Czerwona moc buraka

nazwa

Wykonanie

Buraczki uwielbiam w każdej postaci. Do tej pory jadłam gotowane lub pieczone, nie miałam pojęcia, że można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna.
Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!
Składniki:
2 surowe buraczki
garść orzechów nerkowca
1 pomarańcza
1 łyżeczka startego imbiru
Pomarańczowy winegret:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
pieprz
1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki
pomarańczę obrać i z pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki"
do soku z pomrańczy dodać oliwę i przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji
buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażontmi orzechami. Ułożyć cząstki filecików z pomarańczy i skropić całość winegretem
SMACZNEGO !
inspiracja: Kukbuk maj-czerwiec 2015
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/02/surowka-z-buraka-czerwona-moc-buraka.html