ßßß
Składniki: na słoiczek około 250 ml3 małe buraki3 łyżki oliwy2 małe ząbki czosnkuSok z ½ pomarańczy1 łyżka soku z cytryny30 g orzechów włoskich2 łyżki gęstego jogurtu naturalnegoSólPieprzWykonanie:Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczemy buraki około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy buraki z piekarnika, studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Mieszamy. Dodajemy buraki, po czym przykrywamy patelnię i dusimy około 5 minut. Odstawimy z ognia. Gdy całość trochę przestygnie dodajemy orzechy, jogurt i miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w zamykanym pojemniku lub słoiczku. Smacznego! ;)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)