ßßß
Składniki na 4 osoby:1/2 dyni hokkaido4 średnie buraczki1 szklanka pęczaku200 g świeżego szpinaku1 ząbek czosnku100 ml jogurtu naturalnego1/2 pęczka koperku1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego kminkusól, pieprzoliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)Buraków nie obierać, umyć i piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.Dynię hokkaido oczyścić z nasion. Nie obierać ze skórki. W tym gatunku dyni skórka jest po upieczeniu jak najbardziej jadalna i bardzo smaczna. Pokroić w podłużne kawałki. Ułożyć na balsze do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek i posypać solą, pieprzem oraz kminkiem lub inną ulubioną przyprawą.Gdy buraki będą się piec już 60 minut wstawić uprzednio przygotowaną dynię i piec przez 30 minut.Ugotować pęczak (ok. 20 minut).Szpinak przebrać, odrzucić grubsze łodyżki. Pozostałe liście dokładnie opłukać i osuszyć. Podsmażyć na łyżce oliwy (tylko tak, aby straciły objętość, ale nie kolor). Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.Upieczone buraki zalać zimną wodą, odcedzić. Następnie obrać i pokroić w słupki.Przygotować sos: wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz przyprawami.Skomponować sałatkę. Najlepiej, aby składniki były ciepłe. Podawać z sosem.