Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake"
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki:
450 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami
2 grubsze plastry boczku, pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
250 g pieczarek, w plasterkach
sól i pieprz
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 szklanka śmietanki 36%
1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego
Przygotowanie:
W większym rondlu zagotuj osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 do 5 minut. Odcedź i odstaw.
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
Rozgrzej żeliwną, dostosowaną do zapiekania w piekarniku średnią patelnię, włóż boczek i smaż mieszając przez 5 minut. Następnie włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
Wmieszaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Włóż czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund, następnie wmieszaj mąkę i smaż kolejną minutę.
Wlej bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj fasolkę. Posyp startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania.
Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
English version
Green bean and mushroom bake
(6 servings)
Ingredients:
450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed
2 slices bacon, diced
1 onion, diced
250 g mushrooms, sliced
salt and pepper
2 cloves garlic, minced
2 tablespoons flour
1 cup chicken stock
1 cup half-and-half
1 cup shredded cheddar cheese
Preparation:
Bring a large pot of salted water to a boil, cook green beans for 3-5 minutes. Drain and set aside.
Preheat oven to 200 oC.
Place diced bacon in a cast iron skillet or regular pan and cook over medium heat for 5 minutes, stirring regularly. Add onion and cook until translucent.
Stir in the mushrooms, season with salt, and pepper and cook for about 4 to 5 minutes, stirring regularly.
Add the garlic and cook for another 30 seconds,next stir in flour and cook for 1 minute.
Add the stock and simmer for 1 minute, gently scraping up any brown bits. Lower the heat to medium-low and slowly stir in the half-and-half. Cook for about 6-8 minutes, or until the mixture has thickened, stirring occasionally.
Remove from the heat and gently stir in the green beans . Top with shredded cheddar cheese and bake for 10-15 minutes, or until heated through and bubbly. If you don’t have a cast iron skillet, use a regular skillet then transfer the green bean mixture to an oven safe dish.
Serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake"
Źródło:http://karmelowy.pl/fasolka-szparagowa-zapiekana-z-grzybami-green-bean-and-mushroom-bake